SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. jūlijā, 2010
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
6
6

Jaunumi par kvīšu un biļešu lietošanu

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja samaksa tiks saņemta preču pārdošanas vietā, par darījumiem saņemtā samaksa jāreģistrē kases aparātā un jāapliecina ar kases čeku.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Ar pievienotās vērtības nodokli apliekamas personas nodrošina, lai kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīču vai iekārtu lietošana iepirktu preču pārdošanā ielu tirdzniecības vietās un par šajās vietās sniegtajiem pakalpojumiem tiktu uzsākta ne vēlāk kā 2010. gada 1. septembrī. Šādu un vēl citus jaunus nosacījumus paredz grozījumi Ministru kabineta 2007. gada 2. maija noteikumos Nr. 282 „Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība”, kas stājās spēkā 1. jūlijā un 29. jūnijā.

Grozījumi izdoti saskaņā ar likuma „Par nodokļiem un nodevām” 28.1 panta piekto daļu.

Turpmāk Valsts ieņēmumu dienestā (VID) reģistrētu numurētu kvīti izsniegt pēc pircēja pieprasījuma varēs par pašu iegūtās vai ražotās produkcijas pārdošanu mazumtirdzniecībā ielu tirdzniecības vietās. Kā arī ar pievienotās vērtības nodokli neapliekamas personas - par iepirktu preču pārdošanu mazumtirdzniecībā ielu tirdzniecības vietās un šajās vietās sniegtajiem pakalpojumiem.

Ar pievienotās vērtības nodokli apliekamas personas nodrošina, lai kases aparātu lietošana iepirktu preču pārdošanā ielu tirdzniecības vietās un par šajās vietās sniegtajiem pakalpojumiem tiktu uzsākta ne vēlāk kā 2010. gada 1. septembrī. Līdz 1. septembrim saņemto samaksu no pircēja apliecina ar VID reģistrēto kvīti pēc pircēja pieprasījuma.

No 1. jūlija par ārpus pastāvīgās darbības vietas (struktūrvienības) pārdotajām iepirktajām precēm, ja samaksa tiks saņemta preču pārdošanas vietā, par darījumiem saņemtā samaksa jāreģistrē kases aparātā un jāapliecina ar kases čeku.

"Ja samaksa tiks saņemta preču pārdošanas vietā, par darījumiem saņemtā samaksa jāreģistrē kases aparātā un jāapliecina ar kases čeku."

Kvīti pēc pircēja pieprasījuma turpmāk varēs izsniegt tikai tās VID nereģistrētās personas, kuras veic saimniecisko darbību, gūstot ienākumu no īpašuma (telpu/zemes īre, noma). Piecu darba dienu laikā no līguma noslēgšanas dienas, kā arī no līguma darbības izbeigšanās dienas par to jāinformē Valsts ieņēmumu dienests.

No 1. jūlija tikai valsts un pašvaldību budžeta iestādes saņemto samaksu par ieejas maksu, inventāra nomu un citiem papildu pakalpojumiem sporta, kino, kultūras un izklaides pasākumos, par ieejas maksu muzejos, vēsturiskos objektos, botāniskajos dārzos, zooloģiskajos dārzos, rezervātos, brīvdabas objektos, kā arī par ieejas maksu un inventāra nomu atpūtas vietās brīvā dabā, atrakciju un atpūtas parkos var nereģistrēt kases aparātā, bet to var apliecināt ar noformētu reģistrēto biļeti.

Saskaņā ar Likumu par budžetu un finanšu vadību budžeta iestāde ir valsts vai pašvaldības iestāde, atvasināta publiska persona, kuru pilnīgi finansē no valsts vai pašvaldības budžeta, kā arī valsts vai pašvaldības aģentūra. Nodokļu maksātājiem, kas netiek pilnībā finansēti no valsts vai pašvaldības budžeta, saņemtā samaksa par minētajiem darījumiem ar šā gada 1. jūliju jāreģistrē kases aparātā un par darījumu jāizsniedz kases čeks.

Nodokļu maksātājiem, kuriem ar šā gada 1. jūliju jānodrošina darījuma reģistrēšana kases aparātā un kases čeka izsniegšana, jāveic uz 2010. gada 30. jūniju atlikumā esošo reģistrēto kvīšu un biļešu inventarizācija un ne vēlāk kā līdz šā gada 15. jūlijam jāiesniedz VID 2010. gada otrā ceturkšņa pārskats par reģistrēto kvīšu un pārskats par reģistrēto biļešu izlietojumu. Neizlietotās reģistrētās kvītis un biļetes jāanulē.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI