SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. februārī, 2010
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
2
2

Administratīvie sodi arī fiziskām personām saimnieciskā darbībā

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nodokļu maksātājiem, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, nav atļauts veikt skaidrā naudā darījumus, kuru summa pārsniedz 10 000 latu.

FOTO: Arnis Blumbergs

Jaunie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā vairāk skar fiziskas personas – saimnieciskās darbības veicējus, jo līdz šim Administratīvo pārkāpumu kodeksā fiziskajām personām soda mēri netika paredzēti.

Saeimā 21.janvārī pieņemtie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā stāsies spēkā šā gada 17.februārī.

Turpmāk 159.7pantā noteikts, ka par skaidrā naudā veikto darījumu nedeklarēšanu, ja darījumu summa mēnesī pārsniedz trīs tūkstošus latu, bet nepārsniedz desmit tūkstošus latu (izņemot kuģu un gaisakuģu aģentēšanas komercsabiedrību darījumus un starptautisko autopārvadājumu un kravas ekspedīcijas darījumus), fiziskajām personām uzliek naudas sodu trīs procentu apmērā no nedeklarētās summas, bet juridiskajām personām – piecu procentu apmērā no nedeklarētās summas.

Par skaidrā naudā veikto kuģu un gaisakuģu aģentēšanas komercsabiedrību darījumu un starptautisko autopārvadājumu un kravas ekspedīcijas darījumu nedeklarēšanu, ja darījumu kopsumma mēnesī pārsniedz desmit tūkstošus latus, juridiskajām personām uzliek naudas sodu desmit procentu apmērā no nedeklarētās summas.

Par darījuma veikšanu skaidrā naudā, ja darījuma summa pārsniedz desmit tūkstošus latus, izņemot kuģu un gaisakuģu aģentēšanas komercsabiedrību darījumu un starptautisko autopārvadājumu un kravas ekspedīcijas darījumu,  fiziskajām personām un juridiskajām personām uzliek naudas sodu piecpadsmit procentu apmērā no darījuma summas.

Par skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanu, pārkāpjot nodokļu normatīvajos aktos noteikto deklarāciju iesniegšanas termiņu, fiziskajām personām uzliek naudas sodu no piecdesmit līdz divsimt latiem, bet juridiskajām personām – no simt līdz piecsimt latiem.

Skaidrās naudas lietošanas ierobežojumi ir noteikti likuma "Par nodokļiem un nodevām” 30.pantā.  Nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, katru mēnesi līdz 15.datumam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā deklarē visus iepriekšējā mēneša laikā savstarpēji skaidrā naudā veiktos darījumus (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās), kuru summa pārsniedz 3000 latu. Nodokļu maksātājiem, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, nav atļauts veikt skaidrā naudā darījumus, kuru summa pārsniedz 10 000 latu.

Skaidrās naudas ierobežojums, kā arī skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas pienākums attiecas arī uz fiziskajām personām, kuras reģistrējušās Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējas un veic skaidrās naudas darījumus saimnieciskās darbības ietvaros.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI