NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
18. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tava drošība
2
23
2
23

Latvijā plānots ieviest “lokdaunu” jeb “mājsēdi” līdz 15. novembrim

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts kanceleja

Krīzes vadības padome pirmdien, 18. oktobrī, uzklausot veselības un citu nozaru speciālistus, lēma, ka ir nepieciešams noteikt daudz stingrākus epidemioloģiskās drošības pasākumus, lai samazinātu Covid-19 infekcijas izplatības aizvien pieaugošo ātrumu. Tas nepieciešams, lai laika ziņā padarītu iespējami īsāku to brīdi, kad ārstniecības sistēma piedzīvos pārslodzi, kas ir neizbēgama. Vienlaikus ir jāturpina palielināt vakcinācijas aptveri.

“Mājsēdes” mērķis ir pēc iespējas apturēt galveno Covid-19 izplatības ceļu – klātienes kontaktēšanos.

Tāpēc Krīzes vadības padomes sēdē ir nolemts par šādu īpaši stingru epidemioloģiskās drošības pasākumu ieviešanu no ceturtdienas, 21. oktobra, līdz 15. novembrim:

  • Klātienē nedrīkstēs notikt ne publiski, ne privāti pasākumi.
  • Klātienē būs pieļauta tikai pašu nepieciešamāko veikalu darbība un visbūtiskāko pakalpojumu sniegšana.
  • Tiks pārtraukta visu veidu izklaides, labsajūtas, sabiedriskās ēdināšanas u. c. pakalpojumu sniegšana klātienē.
  • Plānots noteikt, ka laikā no plkst. 20.00 līdz plkst. 5.00 ārpus dzīvesvietas drīkstēs atrasties tikai pamatota iemesla dēļ – darba, ārstniecības pakalpojuma saņemšanas u. tml.
  • Atceltas visas interešu izglītības nodarbības un ārpusklases pasākumi.
  • Profesionālajā un augstākajā izglītībā mācību procesam jānotiek attālināti.
  • Skolēnu brīvdienas paredzēts pagarināt līdz 29. oktobrim.
  • 1. novembrī klātienē mācības atsāks 1.3. klašu skolēni.
  • No 15. novembra mācībās klātienē atgriezīsies 4.12. klašu skolēni.
  • Bērnudārzos paredzēts saglabāt tikai tā saukto dežūrgrupu darbību bērniem, kuru vecāki strādā klātienē kādā kritiski nepieciešamajā darbavietā.

Attālinātais darbs kā būtisks drošības pasākums aizvien paliks spēkā. Tas nozīmē, ka klātienē drīkstēs strādāt tikai noteiktās darba vietās, kas ir būtiskas ekonomikas un sabiedrības funkcionēšanas nepārtrauktībai. Darbiniekiem, kuriem jāstrādā klientu apkalpošanā klātienē, jābūt vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātam.

Pēc 15. novembra paredzēts atjaunot klātienes tirdzniecību, pakalpojumu sniegšanu, izglītību, privātus un publiskus pasākumus, taču primāri tikai zaļajā režīmā – cilvēkiem, kuri ir pabeiguši pilnu vakcinācijas pret Covid-19 kursu un var uzrādīt sertifikātu par vakcināciju vai pārslimošanu.

Netiek atcelta prasība līdz 15. novembrim vakcinēties valsts pārvaldē nodarbinātajiem un tiem privātā sektora darbiniekiem, kuri pēc darba devēja izvērtējuma, ir pakļauti inficēšanās riskam un var inficēt kolēģus un klientus.

Situācija ir kritiska

Ārstniecības iestāžu situācija šobrīd ir kritiska.

Slimību profilakses un kontroles centra informācija liecina, ka aizvadītās nedēļas laikā, no 11. oktobra līdz 17. oktobrim, atklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 48,8%, vairāk nekā uz pusi (56%) pieaudzis arī stacionāros ievietoto pacientu skaits. 18. oktobrī slimnīcās ārstējās jau 1114 Covid-19 slimnieki, no tiem 133 pacientiem slimības gaita ir ļoti smaga (nedēļas laikā pieaugums par 62,8%).

Visa sabiedrība tiek aicināta solidarizēties ar mediķiem un visiem līdzcilvēkiem, kuriem jau tagad un, iespējams, vēl tikai būs nepieciešama medicīniskā palīdzība tuvākajās nedēļās, un ievērot stingros drošības pasākumus. 

Grozījumi Ministru kabineta rīkojumā Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, ar kuriem tiks noteikti īpaši stingrie drošības pasākumi jeb “lokdauns”, vēl jāapstiprina valdībā. Plānots, ka valdības ārkārtas sēde notiks trešdien, 20. oktobrī.

 

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI