NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
26. septembrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Finanses
7
7

Valdība apstiprina 2022. gada budžeta projekta priekšlikumus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Finanšu ministrijas infografikas fragments

Valdība vienojusies par 2022. gada valsts budžeta projektu, arī papildu naudas sadali nozarēm, no tās trešo daļu atvēlot veselības aprūpei. Kā nākamā gada budžeta prioritātes uzsvērtas – algu pieaugums mediķiem, pedagogiem, iekšlietu sistēmas darbiniekiem. Nākamgad nav paredzēts celt nodokļus, taču būs lielāks neapliekamais minimums, tādējādi priekšrocības iegūs mazāko ienākumu saņēmēji.

Valdība ārkārtas sēdē piektdien, 24. septembrī, apstiprināja priekšlikumus valsts budžeta ieņēmumiem un izdevumiem nākamajam gadam, paredzot nozīmīgus papildu līdzekļus 696,8 miljonu eiro apmērā ar valsts drošību saistītiem pasākumiem, pieņemto lēmumu un saistību izpildei, kā arī citiem prioritārajiem pasākumiem veselības, izglītības, iekšlietu un citās nozarēs.

2022. gada valsts budžeta mērķis ir veicināt turpmāko ekonomikas izaugsmi, iedzīvotāju labklājību, kā arī atsevišķu nozaru attīstību, norāda Finanšu ministrija.

Nākamā gada budžets ir līdzsvarots un vērsts uz attīstību, pēc valdības sēdes preses konferencē uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, akcentējot trīs galvenos virzienus – valsts konkurētspējas palielināšana, pakalpojumu pieejamības palielināšana (tajā skaitā veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība), valsts nacionālās identitātes stiprināšana.

Šīs prioritātes ietver arī ieguldījumus cilvēkresursos. Nākamgad paredzēts algu pieaugums veselības, izglītības, iekšlietu un kultūras darbiniekiem, kā arī citās nozarēs.

Ārstniecības personu darba samaksas pieaugumam papildus paredzēti 40,6 miljoni eiro – 35 miljoni eiro medicīnas personālam, 5,6 miljoni eiro rezidentiem. Pedagogu darba samaksas pieaugumam, atbilstoši grafikam, paredzēti 15,2 miljoni eiro, savukārt iekšlietu nozarē strādājošo darba samaksas pieaugumam – 20,7 miljoni eiro.

Veselības aprūpei papildu līdzekļi paredzēti onkoloģijai – kompensējamo zāļu un medicīnas aprīkojuma iegādei. Vairāk nekā 12 miljoni eiro paredzēti Veselības ministrijas pasākumiem, tai skaitā 5,4 miljoni eiro tiks novirzīti veselības pakalpojumu palielināšanai.

Pēc ilgiem gadiem paredzēts zinātnes bāzes finansējuma pieaugums, savukārt uzņēmēju atbalstam domātas izmaiņas darbnespējas lapu apmaksā. Pašreiz līdz darbnespējas 10. dienai (A lapu) apmaksā darba devējs, no 11. dienas (B lapu) – valsts. Proporcijas maiņa, kā preses konferencē informēja finanšu ministrs Jānis Reirs, paredz, ka darba devējam apmaksājamo dienu skaits par vienu dienu tiks samazināts, tātad – darba devējs maksās slimības naudu par A lapas deviņām dienām, valsts maksās slimības pabalstu no darbnespējas 10. dienas.

Nodokļu sadaļā ir piedāvājums samazināt darbaspēka nodokļa slogu. Paredzēts, ka no 1. janvāra neapliekamais minimums tiks palielināts līdz 350 eiro (pašreiz 300 eiro), savukārt no 1. jūlija – līdz 500 eiro. Līdz ar to šī nodokļa atslodze ir vērsta uz atbalstu iedzīvotājiem ar zemākajiem ienākumiem.

No budžeta paredzēts arī nozīmīgs atbalsts investīcijām reģionālajā attīstībā, tostarp ceļos un pašvaldību infrastruktūrā.

 “Šis budžets ir uz attīstību vērsts, atbildīgs un sabalansēts starp nozarēm, – tāds, kurā ir atvēlēti līdzekļi gan rūpēm par iedzīvotāju veselību un labklājību, gan arī nauda valsts attīstībai un investīcijām, lai Latviju tuvinātu Ziemeļvalstu pārticībai,” vērtē finanšu ministrs.

Valdība turpinās darbu pie budžeta likumprojekta paketes, un to paredzēts iesniegt Saeimā 14. oktobrī.

Finanšu ministrijas infografika

Avots: Finanšu ministrija

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI