NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
17. septembrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Ārlietas
2
2

Latvijas dalībai ANO – 30

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

2021. gada 17. septembrī aprit 30 gadi, kopš Latvija kļuva par Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dalībvalsti. Šajā dienā 1991. gadā pie ANO mītnes Ņujorkā, ASV, svinīgā ceremonijā mastā tika pacelti triju Baltijas valstu karogi, tādējādi simbolizējot Baltijas valstu atgūto neatkarību, suverenitāti un pilnvērtīgu atgriešanos starptautiskajā apritē. Zīmīgi, ka tieši ANO ir pirmā globālā organizācija, kurai Latvija pievienojās uzreiz pēc neatkarības atgūšanas 1991. gadā.

Latvija ANO – no palīdzības saņēmējas par donorvalsti

30 gadu laikā, kopš Latvija ir pilntiesīga ANO dalībvalsts, tā starptautiskajai sabiedrībai ir skaidri apliecinājusi piederību rietumu demokrātiskajām vērtībām un iestājusies par internacionālo tiesību normu ievērošanu.

Latvijas, kā vienas no ANO dalībvalstīm, virsmērķis ir sargāt un stiprināt valsts drošībai labvēlīgu starptautisko vidi, kurā tiek ievēroti demokrātijas un cilvēktiesību, kā arī globālā tiesiskuma principi.

Līdzdalība ANO uzskatāma par vienu no būtiskākajiem Latvijas ārpolitikas virzieniem, lai aizstāvētu nacionālās intereses, nostiprinātu valstiskumu, kā arī, lai iesaistītos internacionālajās norisēs, iestājoties par tiesībās balstītu starptautisko sistēmu, tādējādi saglabājot un vairojot globālo drošību un stabilitāti.

Jau 30 gadus darbojoties ANO dalībvalstu sastāvā, Latvija, īstenojot Eiropas Savienības attīstības politiku un veidojot savu attīstības sadarbības politiku, ir kļuvusi no palīdzības saņēmējas par palīdzības sniedzēju jeb donorvalsti. Latvija veido divpusējas attiecības ar citām valstīm, piedalās miera uzturēšanas misijās, kā arī strādā ANO struktūrās un risina cilvēces problēmas.

Mērķis – ANO Drošības padomes dalībvalsts

Latvija ir bijusi iekļauta tādās nozīmīgās ANO struktūrās kā Cilvēktiesību padome, Ekonomisko un sociālo lietu padome, Sieviešu statusa komisija u. c. Kopš 2016. gada Latvija sniedz savu ieguldījumu arī ANO miera uzturēšanā pasaulē.

Turpmākajai piecgadei dalībā ANO Latvija ir izvirzījusi mērķi kļūt par ANO Drošības padomes dalībvalsti 2026.—2027. gadā. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, Latvija turpinās veicināt daudzpusēju sadarbību, virzot nacionālajām interesēm atbilstošas iniciatīvas un rosinot daudzveidīgus risinājumus globālā līmenī. Dalība ANO Latvijai nodrošina iespēju veidot kontaktus ar daudzām pasaules valstīm, tostarp ar tām, ar kurām Latvijai nav ciešas savstarpējas sadarbības.

ANO mēnesis 2021 – no 17. septembra līdz 24. oktobrim

Lai atzīmētu Latvijas dalības ANO 30. gadskārtu, ANO tematikai Latvijā 2021. gadā tiek pievērsta īpaša uzmanība – dažādu institūciju rīkoto pasākumu kopums akcentē nozīmīgus datumus un tēmas ANO mēneša laikā no 17. septembra līdz 24. oktobrim.

ANO mēnesis Latvijā ir iespēja padziļināt un nostiprināt sabiedrības izpratni par Latvijas valsts daudzpusīgo darbību kopīgu nacionālo un starptautisko drošības un labklājības mērķu sasniegšanā.

UZZIŅAI

  • 17. septembrī ikviens interesents ir aicināts sekot līdzi Valsts prezidenta kancelejas un Ārlietu ministrijas rīkotajai diskusijai “Latvija: 30 gadi ANO” par Latvijas dalību ANO dažādās politikas jomās, savstarpējo attiecību vēstures daudzveidīgo raksturu un nākotnes perspektīvām. Diskusiju varēs skatīties Valsts prezidenta kancelejas un Ārlietu ministrijas mājaslapā.
  • 17. septembrī, kad Ārlietu ministrijas ēka iemirdzēsies ANO karoga krāsās, Latvijas Pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ņujorkā sadarbībā ar Lietuvas un Igaunijas pārstāvniecībām uzsāks virtuālās prāta spēles par Baltijas valstu darbību ANO 30 gados, kurās aicināts piedalīties ikviens.
  • 17. septembrī ANO Nāciju pilī Ženēvā tiks atklāta ceļojošā izstāde “BATUN – Baltiešu aicinājums Apvienotajām Nācijām”, kuru rīko Latvijas Pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ženēvā sadarbībā ar Lietuvas un Igaunijas pārstāvniecībām.
  • Aktīvu Latvijas iesaisti ANO apliecinās valsts augstāko amatpersonu dalība ANO Ģenerālās asamblejas augsta līmeņa nedēļas pasākumos 20.—24. septembrī Ņujorkā.
  • Lai stiprinātu muzeju un bibliotēku lomu ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanā, 23.—24. septembrī notiks Baltijas mēroga tiešsaistes konference “Ilgtspējīgas attīstības mērķu lokalizēšana Baltijas valstu muzejos un bibliotēkās”.
  • Latvijas un ANO attiecību 30. gadadiena tiks akcentēta arī starptautiskajā drošības un ārpolitikas forumā “Rīgas konference”, kura atklāšanas sesijā 15. oktobrī ar uzrunu uzstāsies ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs (António Guterres).
  • 1991. gada 14. oktobrī Latvija kļuva par Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) dalībvalsti. 21.—22. oktobrī notiks UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas sadarbības tīklu tiešsaistes konference "Vērtību griežos: ētiskie izaicinājumi virtuālajā un reālajā pasaulē".

Par godu Latvijas dalības ANO 30. gadskārtai Ārlietu ministrija ir publicējusi informatīvu video materiālu par Latvijas iestāšanos un dalību ANO.

Lai uzzinātu vairāk par UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas rīkotajiem pasākumiem, skatīt: https://www.unesco.lv/lv/jaunumi/atzimejot-latvijas-trisdesmitgadi-unesco-aicina-darit-darbus-labakai-nakotnes-pasaulei-1/.

Lai uzzinātu vairāk informācijas par Latvijas 30 gadiem ANO, skatīt Ārlietu ministrijas mājaslapu: https://www.mfa.gov.lv/lv/latvija-ano-30.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI