NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
28. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Izglītība
13
13

Darba meklētājiem bezmaksas iespēja – apgūt starptautiski atzītas izglītības programmas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uzmanību! Līdz 2020. gada 14. decembrim pagarināta NVA reģistrēto bezdarbnieku un darba meklētāju pieteikšanās bezmaksas mācībām attālinātās izglītības platformā “Coursera”,  savukārt līdz 2020. gada 13. novembrim  pagarināta NVA reģistrēto bezdarbnieku un darba meklētāju pieteikšanās diviem bezmaksas kursiem attālinātās izglītības platformā “LU Open Minded”  - “Kā novērst un risināt konfliktus? Apzinātībā balstīta pieeja” un “Pareiza un moderna rakstu valoda – korektora padomi.”

Ja klients pieteiksies NVA filiālē pa tālruni vai e-pastu, vienas dienas laikā viņš uz pieteikumā norādīto e-pasta adresi saņems “Coursera” uzaicinājumu pievienoties un uzsākt mācības. Bez maksas mācīties un iegūt sertifikātu par “Coursera” kursu pabeigšanu NVA reģistrētais bezdarbnieks vai darba meklētājs varēs tad, ja mācībām būs pieteicies un tās uzsācis līdz šī gada 14. decembrim, bet pabeidzis līdz 2021. gada 15. februārim.

FOTO: Freepik

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) reģistrētajiem bezdarbniekiem un darba meklētājiem piedāvā iespēju attālināti iegūt jaunas vai pilnveidot jau esošās zināšanas, iesaistoties mācību programmu apguvē attālinātās izglītības platformās – “LU Open Minded”, kā arī starptautiski atzītajās “Coursera” un “Elements of AI” tālmācību platformās, kas piedāvā dažādu prestižu pasaules augstskolu, piemēram, Hārvarda, Oksfordas, Jeila u. c. universitāšu, organizēto mācību saturu.

īsumā
  • Pieteikšanās attālinātajām bezmaksas mācībām platformā “Coursera” un diviem lekciju kursiem platformā “LU Open Minded” norisināsies līdz šī gada 30. oktobrim (termiņš ir pagarināts līdz 14. decembrim).
  • Piedāvātās attālinātās izglītības iespējas pārsvarā ir tiešsaistes lekciju kursi, kurus klients apgūst pats sev ērtā laikā.
  • Ņemot vērā “Coursera” informāciju, šobrīd gan pasaulē, gan arī Baltijas valstīs vispopulārākie ir kursi, kas saistīti ar mākslīgo intelektu, datu apstrādi un analītiku, biznesa komunikāciju un mārketingu.
  • Lai savā e-pastā saņemtu bezmaksas mācīšanās piekļuvi, klientam ir jāizvēlas mācību platforma un kurss un par to jāinformē NVA filiāles atbildīgais darbinieks.
  • Vairāk nekā ceturtā daļa no visām darbaspēka aktivitātēm Eiropas Savienībā varētu tikt automatizēta jau līdz 2030. gadam.

Pieteikšanās attālinātajām bezmaksas mācībām platformā “Coursera”  risināsies līdz šī gada 14. decembrim, bet uz diviem lekciju kursiem platformā “LU Open Minded” – līdz 13. novembrim. Lai savā e-pastā saņemtu bezmaksas mācīšanās piekļuvi, klientam ir jāizvēlas sev saistoša mācību platforma un kurss un par to jāinformē savas NVA filiāles atbildīgais darbinieks.

Piedāvātās attālinātās izglītības iespējas pārsvarā ir tiešsaistes lekciju kursi, kas apgūstami pašapguves ceļā, un videolekcijas, kuras var noklausīties sev ērtā laikā.

Iedrošinām tos Latvijas iedzīvotājus, kas šobrīd meklē darbu, izmantot šo laiku, lai apgūtu kādu no bezmaksas attālinātajām mācību programmām. To sniegtais saturs aptver ļoti dažādas darbības jomas un var kļūt izšķirīgs jaunas darbavietas meklējumos.

“Iedrošinām tos Latvijas iedzīvotājus, kas šobrīd meklē darbu, izmantot šo laiku, lai apgūtu kādu no bezmaksas attālinātajām mācību programmām. To sniegtais saturs aptver ļoti dažādas darbības jomas un var kļūt izšķirīgs jaunas darbavietas meklējumos, ņemot vērā, ka arvien vairāk darba devēju par būtisku kandidāta pieredzes daļu uzskata līdzšinējās mācības un vēlmi sevi profesionāli attīstīt,” stāsta NVA direktore Evita Simsone.

Izglītības platforma “LU Open Minded

NVA un attālinātās izglītības platforma “LU Open Minded” sadarbībā ar Latvijas Universitāti piedāvā iespēju NVA reģistrētajiem bezdarbniekiem un darba meklētājiem tiešsaistē bez maksas apgūt trīs mācību kursus – “Praktiskā makroekonomika”, “Kā novērst un risināt konfliktus? Apzinātībā balstīta pieeja” un “Pareiza un moderna rakstu valoda – korektora padomi”. Tie norisināsies latviešu valodā.

Lai bez maksas apgūtu kursus “Kā novērst un risināt konfliktus? Apzinātībā balstīta pieeja” un “Pareiza un moderna rakstu valoda – korektora padomi”, bezdarbniekiem tiem ir jāpiesakās līdz šī gada 13. novembrim, mācības jāpabeidz 120 dienu laikā no dienas, kad e-pastā saņemts uzaicinājums. Pieteikumu skaitam nav ierobežojuma.

Savukārt pieteikšanās kursam “Praktiskā makroekonomika” nav ierobežota laikā.

Izglītības platforma “Coursera

Starptautiskajā attālināto mācību kursu platformā “Coursera”, kuras programmas izstrādājušas dažādu valstu izglītības iestādes, pieejami vairāk nekā 3800 dažādi lekciju kursi aptuveni 400 dažādās specializācijās. Mācību programmas piedāvā dažādas ārvalstu izglītības iestādes, tostarp pasaules pazīstamākās universitātes.

Ņemot vērā “Coursera” konsultantu sniegto informāciju, šobrīd gan pasaulē, gan arī Baltijas valstīs vislielāko popularitāti gūst kursi, kas saistīti ar mākslīgo intelektu, datu apstrādi un analītiku, biznesa komunikāciju un mārketingu, taču jebkurš var izvēlēties nozari, kas viņu interesē visvairāk. Kursanta vecumam vai izglītībai nav izšķirīgas nozīmes, tāpat arī nav ierobežots vietu skaits.

Covid-19 seku mazināšanai uzsāktās iniciatīvas “Coursera for Workforce Recovery” ietvaros bezdarbniekiem un darba meklētājiem tiek piedāvāti arī tādi kursi, kas palīdzēs uzlabot psiholoģisko noturību, zināšanas medicīnā, sagatavoties tālākai izglītībai, iekļauties darba tirgū, pilnveidot uzņēmējdarbības un digitālās prasmes, tostarp apgūt darba tirgū pieprasītu profesiju pamatus, piemēram, biznesa analītiku, programmēšanu, lietotņu un tīmekļa vietņu izstrādi, digitālo mārketingu.

Lielākā daļa “Coursera” kursu tiek organizēti angļu valodā, bet daudzi kursi pieejami arī krievu valodā un citās valodās. Ne visiem kursiem ir nepieciešamas ļoti labas angļu valodas zināšanas, bet būtu vēlamas zināšanas vismaz B līmenī.

Kursu ilgums ir atkarīgs no izvēlētās programmas: tie var būt gan divu stundu gari ievadkursi, gan nedēļu vai pat divus mēnešus ilgas sesijas. Kursi tiek organizēti dažādi, un sertifikātu var saņemt, tam atsevišķi piesakoties.

Ja klients pieteiksies NVA filiālē pa tālruni vai e-pastu līdz šā gada 14. decembrim un platformā “Coursera” mācības pabeigs līdz 2021. gada 15. februārim, tad par mācību vielas apguvi un sertifikāta saņemšanu nebūs jāmaksā.

Izglītības platforma “Elements of AI”

Attālinātās izglītības platforma “Elements of AI” ir Helsinku Universitātes un tehnoloģiju uzņēmuma “Reaktor” izstrādāts kurss “Mākslīgais intelekts”, kas radīts ar mērķi iepazīstināt plašāku sabiedrību ar mākslīgā intelekta tehnoloģijām, piemēram, mašīnu mācīšanos un mākslīgajiem neironu tīkliem, to piedāvātajām iespējām un izmantojumu praksē, kā arī nākotnes perspektīvām. Kursu laikā ikviens varēs noskaidrot, kurām profesijām robots atņems darbu, kā tuvāko desmit gadu laikā mākslīgais intelekts varētu mainīt darba dzīvi, kur pašlaik tiek izmantotas mākslīgā intelekta tehnoloģijas un kas būs nākamā joma, kurā tās ieviesīs.

Pandēmijas izplatība paātrinājusi digitalizācijas tendenci, un saskaņā ar globālo vadības konsultāciju uzņēmuma “McKinsey” prognozēm vairāk nekā ceturtā daļa no visām darbaspēka aktivitātēm Eiropas Savienībā varētu tikt automatizēta jau līdz 2030. gadam, norāda NVA.

Kurss “Mākslīgais intelekts” tiek rīkots sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti, tas norisinās latviešu valodā, un tā apguvei nav nepieciešamas priekšzināšanas. Cilvēkam pašam ir jāizvērtē, vai IT joma ir viņa attīstāmā kompetence.

Pieteikšanās kursam “Mākslīgais intelekts” nav ierobežota laikā.

Septembrī bezdarba līmenis Latvijā – 8,1%

2020. gada septembrī faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 8,1 %, kas, salīdzinot ar augustu, ir par 0,5 procentpunktiem mazāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. NVA reģistrētā bezdarba līmenis bija 7,7 %, un salīdzinājumā ar augustu tas samazinājies par 0,5 procentpunktiem. Salīdzinot ar pagājušā gada septembri, bezdarba līmenī vērojams pieaugums – 2,3 procentpunkti faktiskā bezdarba līmenim un 2 procentpunkti reģistrētā bezdarba līmenim.

2020. gada septembrī Latvijā bija 79,6 tūkstoši bezdarbnieku, kas ir par 4,4 tūkstošiem mazāk nekā augustā un par 23,4 tūkstošiem vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Pēdējo septiņu mēnešu laikā, salīdzinot ar 2020. gada februāri, bezdarbnieku skaits pieaudzis par 8 tūkstošiem.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI