NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
13. februārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
7
7

Saeima atlaiž Rīgas domi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Saeima šodien, 2020. gada 13. februārī, galīgajā lasījumā kā steidzamu pieņēma Rīgas domes atlaišanas likumu, kas paredz atlaist Rīgas pašvaldības domi un iecelt pagaidu administrāciju.

Saeima ar likumu ir atlaidusi Rīgas domi, jo tā nav spējīga pieņemt lēmumus, ņemot vērā, ka trīs sēdēs pēc kārtas nav piedalījusies vairāk nekā puse no visiem domes deputātiem.

Tāpat domes atlaišana likumā pamatota ar to, ka Rīgas pašvaldība pieļauj nelikumīgu rīcību un nepilda Atkritumu apsaimniekošanas likumā, likumā “Par pašvaldībām” un citos normatīvajos aktos noteikto pašvaldības autonomo funkciju – organizēt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Vairāk par to, kādos gadījumos Saeima var atlaist pašvaldības domi, iespējams izlasīt LV portāla rakstā “Kādos gadījumos un kā var atlaist pašvaldības domi”.

Pēc Rīgas domes atlaišanas pilsētas pašvaldībā būs jāieceļ pagaidu administrācija. Par tās vadītāju plānots iecelt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāru Edvīnu Balševicu, par viņa vietnieku – Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktoru Arti Lapiņu, bet par administrācijas locekli – Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieku Alekseju Remesovu, informē Saeima.

Likumā noteikts, ka pagaidu administrācija pilda normatīvajos aktos noteiktās vietējās pašvaldības domes funkcijas un nodrošina pašvaldības institūciju darba nepārtrauktību, kā arī finansiālo un saimniecisko darbību. Administrācijas vadītājs (Edvīns Balševics) pilda Rīgas domes priekšsēdētājam noteiktos pienākumus. 

Pagaidu administrācijas darbību nodrošinās un finansēs no Rīgas pilsētas pašvaldības budžeta līdzekļiem, un administrācijas atalgojums noteikts pēc analoģijas ar paredzēto atlīdzību domes priekšsēdētājam, viņa vietniekam un komiteju vadītājiem proporcionāli nostrādātajam laikam.   

Likums noteic, ka jaunas Rīgas domes vēlēšanas notiek pirmajā sestdienā pēc diviem mēnešiem no pašvaldības atlaišanas likuma spēkā stāšanās dienas. Centrālā vēlēšanu komisija šīs vēlēšanas izsludina ne vēlāk kā piektajā dienā pēc jaunā likuma spēkā stāšanās. Aprēķini liecina, ka ārkārtas vēlēšanu sarīkošana Rīgas pašvaldībā 2020. gadā varētu izmaksāt 862,7 tūkstošus eiro, teikts likumprojekta anotācijā.

Rīgas domes atlaišanas likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI