NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
03. martā, 2015
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Ekonomika
7
7

Prezidentūra – iespēja IT nozares attīstībai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Divi zaķi ar vienu šāvienu – tā varētu raksturot ieguvumus no Rīgas Informācijas tehnoloģiju demonstrēšanas centra (IT Demo centrs) atklāšanas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā – Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē galvenajā norises vietā. Informatīvā un interaktīvā veidā iepazīstinot prezidentūras viesus ar Latvijas sasniegumiem un tehnoloģiju iespējām, ne vien tiek pavērtas plašas iespējas Latvijas informācijas tehnoloģiju un komunikāciju (IKT) uzņēmumu izaugsmei Eiropas mērogā, bet var veicināt turpmāko Latvijas tautsaimniecības attīstību, eksportspēju un valsts tēlu kopumā, norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Tavars.

Digitālās vides potenciāla izmantošana Eiropas Savienības nākotnes attīstībai ir viena no trim Latvijas prezidentūras prioritātēm. "Ar šo tēmu ir saistīti vairāk nekā 40 dažādi pasākumi prezidentūras laikā."  Īpašu gandarījumu VARAM parlamentārais sekretārs Edgars Tavars pauž par iespēju jūnijā uzņemt vienu no lielākajiem un grandiozākajiem ES prezidentūras pasākumiem IT jomā – Digitālo asambleju. "Šī ir otrā reize, kad šāda mēroga pasākums noritēs ārpus Briseles."

Šāds Latvijas prezidentūras darbības virziens nav izvēlēts nejauši. IKT nozare joprojām ir viena no straujāk augošajām tautsaimniecības nozarēm Latvijā. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijas IKT sektora uzņēmumu apgrozījums no 2010. līdz 2013.gadam ir pieaudzis par 50%, sasniedzot 3,1 miljardu eiro 2013.gadā un nodrošinot 206,4 miljonu eiro peļņu. Nozares uzņēmumu pievienotās vērtības īpatsvars Latvijas IKP sasniedza 3,7 procentus. Šajā jomā strādā ap 30 tūkstoš nodarbināto, un to skaits ar katru gadu pieaug.

Kas ir IT Demo centrs

Rīgas IT Demo centrs ir sabiedrisks projekts, ko īsteno biedrība "Latvijas Informācijas tehnoloģiju klasteris", kas darbojas jau piecpadsmito gadu, apvienojot vairāk nekā 35 Latvijas informācijas tehnoloģiju uzņēmumus un 15 sadarbības partnerus – universitātes, profesionālās asociācijas un valsts institūcijas.

Latvijas IT klastera izpilddirektore Aiga Irmeja stāsta: "Rīgas IT Demo centrs ir nacionālas nozīmes centrs un platforma, kurā ir iespēja parādīt labāko Latvijas un pasaules sabiedrībai, ko Latvijas IT uzņēmumi ir sasnieguši un paveikuši. Tie ir risinājumi, kas apliecina Latvijas zināšanu spēku un izcilību IT jomā, spējot radīt plašu pievienoto vērtību sociāli un ekonomiski."

IKT nozarē Latvijai, patiesi, ir ko parādīt. Nereti pieminētais interneta ātrums, e-pārvaldes risinājumi, e-platformas pilsoniskās līdzdalības veicināšanai un citi ērti lietojami un ierasti pakalpojumi nebūt nav tik pašsaprotamas ērtības citviet. 

Turklāt Latvijas IT uzņēmumu darbības mērogs ir daudz plašāks. "Bankas karšu pārvaldības sistēmas Dienvidāfrikā, programmatūras risinājumi bankām no Ņujorkas līdz Austrālijai, apdrošināšanas risinājumi uzņēmumiem Skandināvijā un Azerbaidžānā, jūras monitoringa sistēmas NATO vajadzībām, tulkošanas tehnoloģijas mazām valodām - tā ir tikai neliela daļa no IT klastera pārstāvēto uzņēmumu darbības jomām reģionālā un globālā līmenī," angļu valodā vēsta Rīgas IT Demo centra informatīvā lapa.

"Nav būtiski, vai cilvēks, kurš ienāk Rīgas IT Demo centrā, ir speciālists IT jomā," stāsta Aiga Zālīte, IT Demo centra vadītāja. Šeit tiek parādītas lietas, kas ir ērti un viegli pielietojamas un var atvieglot ikdienas gaitas ikvienam. 

"Iespēja parādīt Latvijas sasniegto digitālajā nozarē varētu būt viens no būtiskākajiem ieguvumiem no Latvijas prezidentūras."

Samaksāt par autostāvvietu ar pāris klikšķiem mobilajā telefonā, sekot līdzi sava bērna sekmēm skolā no darba datora, piekļūt sava uzņēmuma dokumentiem vai iesniegt nodokļu pārskatu Valsts ieņēmumu dienestam jebkurā diennakts laikā un pasaules vietā – tie ir tikai daži piemēri, kas daudziem Latvijas iedzīvotājiem jau kļuvuši par ikdienu. 

Centrā iespējams doties virtuālās realitātes tūrē, aplūkot Latvijā ražotu 3D printeri un iepazīties ar akustiskās enerģijas IT risinājumiem, un izmēģināt, kā darbojas mašīntulkošanas kiosks. Īpaša ārvalstu delegātu interese esot par biometrijas programmatūru, kas ļauj fiksēt konkrētā telpā esošu cilvēku vecumu, dzimumu, skaitu u.tml. Tāpat centrā iespējams iepazīties ar risinājumiem satiksmes pakalpojumu jomā jeb intelektuālajām transporta sistēmām un citām inovācijām.

Lai parādītu, ko Latvija spēj un var, vēl plašākai auditorijai pirmo reizi Latvijas vēsturē ir izstrādāts elektronisks Latvijas IT portfolio - interaktīvs kopkatalogs, kas sniedz iespēju apkopotā veidā iegūt informāciju par Latvijas IT un augsto tehnoloģiju risinājumiem sociālā, izglītības un kultūras, biznesa un inovāciju jomā arī elektroniski.

Prezidentūra – iespēja sevi parādīt

Labi parādīta, IKT nozare ir joma, kas prezidentūras laikā varētu būt viena no lielākajām ieguvējām, LV portāls rakstījis jau iepriekš publikācijā "Kādi būs Latvijas prezidentūras ES Padomē ekonomiskie ieguvumi".

Starptautiskā biznesa kompānija "KPMG Baltics" pētījumā "Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē ietekmes izvērtējums uz Latvijas ekonomiku" norāda, ka arvien pieaugošais un pārskatāmā nākotnē neierobežotais pieprasījums pēc intelektuāliem pakalpojumiem visā pasaulē ir iespēja Latvijas uzņēmējiem. Ņemot vērā lielo IT un telekomunikāciju speciālistu deficītu gan Eiropā, gan ASV, pētījumā izcelts Latvijas IKT nozares potenciāls jau tuvākā nākotnē "izveidot uz eksportu orientētu nozari ar desmitiem tūkstošu darba vietu un miljardiem eiro lielu ikgadēju pakalpojumu eksportu, ļaujot nodokļos vien valstij nodrošināt ienākumus, kas dubultotu pašreizējo valsts budžetu".

Daudzi teiks - sapņi vien. No otras puses, kurš tad sunim asti cels, ja ne paši?  Bez ambicioziem mērķiem neko daudz arī nevar sasniegt. Iespēju novērtē arī uzņēmēji, un veiksmīgā sadarbība ar Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariātu, atklājot Rīgas IT Demo centru galvenajā Latvijas prezidentūras pasākumu norises vietā – Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ,- ir tam apliecinājums.

IT Demo centra atrašanās vieta LNB ir likumsakarīga, jo šeit virzīsies lielākā Latvijas prezidentūras apmeklētāju plūsma, secina Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāta direktore Kristīne Pommere. Ikvienam, ejot garām IT Demo centram, būs iespēja ienākt iekšā un aplūkot, ko Latvijas IKT nozare spēj piedāvāt. "Tādējādi IT Demo centrs ļauj mums Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā pārliecināt ikvienu Eiropā un ārpus tās robežām, ka mums patiešām ir, ar ko lepoties," uzsver K.Pommere. "Makšķere ir mesta, un atliek vien noķert zivi!" viņa novēl.

Turklāt, pateicoties prezidentūrai, Latvijas uzņēmumiem paveras ne tikai plašāka iespēja iesaistīties Eiropas līmeņa sadarbības tīklos un pētniecības projektos. "Sasniegtais ir labs pamats, lai Latvija spertu pirmos soļus, arī iesaistoties digitālās politikas veidošanā Eiropas līmenī," spriež "Microsoft Latvia" vadītājs Ēriks Eglītis.

No 1. jūlija pieejams ikvienam interesentam

"Šobrīd IT Demo centrs atrodas sabiedrībai slēgtā zonā un pieejams tiem akreditētiem viesiem un delegātiem, kas apmeklē prezidentūras rīkotos pasākumus, konferences, seminārus LNB," norāda IT klastera izpilddirektore A.Irmeja. Taču no 1.jūlija centrs būs atvērts plašākai publikai un ikviens interesents būs laipni gaidīts iepazīties ar ekspozīciju, kas stāsta, iedvesmo un interaktīvā veidā rada izpratni par Latvijas IT nozares sasniegumiem un tehnoloģiju iespējām.

Patlaban ar IT porfolio var iepazīties ar interneta palīdzību Rīgas IT Demo centra mājaslapā www.rigaitdemocentre.com

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI