NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
24. janvārī, 2014
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: E-vide
1
6
1
6

Trīs Latvijas inovāciju stāsti. Starptautiskā atzinība – arī vietnei Likumi.lv!

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

20.janvāris, Stokholma, Modernās mākslas muzejs. Latvijas pārstāvji pēc svinīgās ceremonijas (no kreisās): Sandra Zālīte un Inese Luste (Likumi.lv), Roberts Brīvlauks („Trakais Rotors"), Solvita Kostjukova un Zane Bojāre („Lude”).

FOTO: Somijas Kvalitātes asociācija

Starptautiskā kvalitātes gada balvas pasniegšanas ceremonija šogad notika Stokholmā. Sešu valstu pārstāvniecībā tā bija īpaša diena arī trim Latvijas uzņēmumiem, kuru jaunrade un inovatīvie risinājumi guvuši novērtējumu un izvirzīti balvai divās atsevišķās kategorijās. Viens no tiem ir oficiālais izdevējs „Latvijas Vēstnesis”, kas publiskā sektora kategorijā atzinību saņēma par jauno vietni Likumi.lv - progresīvu un radošu Latvijas Republikas tiesību aktu datubāzes risinājumu.

Šī bija otrā reize, kad konkursā piedalījās Latvijas pārstāvji. Uzvarētāji saņēma Somijas prezidenta Sauli Nīnistes (Sauli Niinistö) parakstītus diplomus, kurus 20.janvārī Stokholmā svinīgā ceremonijā pasniedza Zviedrijas parlamenta spīkeris Pērs Vesterbergs (Per Westerberg). Kopumā šajā konkursā apbalvoti 19 uzņēmumi no Zviedrijas, Somijas, Latvijas, Igaunijas, Čehijas un Ungārijas. Līdzās Latvijas pārstāvjiem balvas saņēma arī tādi uzņēmumi un organizācijas kā "Volvo Trucks Co", "Volvo Car Customer Service", Espo pilsēta un Somijas mežu centrs.

Par galveno balvu – "Inovāciju inovācija" sacentās visu 6 valstu uzvarētāji, un tā tika pasniegta Somijas uzņēmumam "Stick Tech" par inovāciju "everX Posterior", kas ir no šķiedrām veidota masa, radīta dentīna aizstāšanai zobārstniecībā. Šeit ir apskatāmi visu valstu uzvarētāji.

2013.gada Starptautiskās kvalitātes inovāciju gada balvas (The International Quality Award of the Year Competition) uzvarētāji no Latvijas:

  • mikrouzņēmumu kategorijā - SIA "Z2B", Latvijā plašāk zināms ar zīmolu "Lude" (www.lude.lv), ar inovāciju biznesa modelī, kur vides faktors veiksmīgi savienots ar senioru nodarbinātību;
  • mikrouzņēmumu kategorijā - SIA "Trakais Rotors" ar atrakcijas "Crazy Roller" modeli, kurā uzlaboti vides ietekmes un drošības rādītāji;
  • valsts sektora un bezpeļņas organizāciju kategorijā - oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" par jauno Latvijas Republikas tiesību aktu vietni  Likumi.lv (www.likumi.lv). Likumi.lv pilnveidotā versija publiskota 2013.gada pavasarī, un vietnes koncepts ir veidots tā, lai tiesību akti kļūtu par ikdienā plaši lietotu informācijas avotu, kas harmoniski iekļautos kopīgajā Latvijas informācijas telpā un būtu ērti lietojami ar daudzveidīgu satura atlases un izmantošanas klāstu.

"Jauno Likumi.lv izstrādes mērķis – nodrošināt tiesību aktu pieejamību un lietošanas iespējas jaunā kvalitātē, veicinot tiesību aktu plašāku lietošanu, līdz ar to sekmējot iedzīvotāju informētību un izpratni par savām tiesībām un pienākumiem," veikumu raksturo "Latvijas Vēstneša" Oficiālo publikāciju departamenta direktore, Likumi.lv galvenā redaktore Inese Luste.

Tiesību aktu vietne Likumi.lv apvieno vienkāršo un profesionālo lietotāju specifiskās un padziļinātās vajadzības. Tas panākts ar mūsdienīgu dizainu, skaidru un pārskatāmu vietnes struktūru un pārdomātu funkcionalitāti ar daudzveidīgām satura atlases un izmantošanas iespējām. Ir radīti priekšnosacījumi, lai tā būtu lietotājiem draudzīga, viegli saprotama vide, kuras arhitektūra un dizaina noskaņa palīdz tajā intuitīvi orientēties, skaidro Inese Luste, piebilstot, ka šim mērķim, lai popularizētu tiesību aktu izmantošanu, vietnē integrēti sociālie tīkli un radīta arī mobilā versija m.likumi.lv. 

Mūsdienās cilvēki vēlas informāciju saņemt operatīvi un pielāgotas izlases veidā. Likumi.lv piedāvā iespēju gan pašam personalizēt vietnes saturu, veidojot attiecīgu izlasi darba, studiju vai citām vajadzībām, gan individuāli pasūtīt interesējošo informāciju. Šādu iespēju Likumi.lv nodrošina ikvienam interesentam - attiecīgās dienas rītā e-pastā saņemt informāciju par interesējošo tiesību aktu izmaiņām, piemēram, par to, ka publicēts jauns grozījums vai dokuments zaudējis spēku. Savukārt, personalizējot saturu, lietotājs var, piemēram, veidot savus tiesību aktu sarakstus vai pievienot piezīmes gan tiesību aktam kopumā, gan atsevišķiem pantiem.

7.starptautiskās kvalitātes inovāciju gada balvas (The International Quality Award of the Year Competition) pasniegšanas ceremonija notika 20.janvārī Stokholmā. Konkursu rīkoja Somijas Kvalitātes asociācija, līdzdarbojoties Latvijas, Čehijas, Zviedrijas, Ungārijas un Igaunijas kvalitātes organizācijām. P.Vesterbergs uzsvēra inovāciju nozīmi konkurētspējas celšanā un valsts atbalsta nozīmīgumu inovāciju veicināšanā. Balvu pasniegšanas ceremonijā piedalījās Latvijas vēstnieks Zviedrijā Gints Jegermanis.

Kvalitātes inovāciju gada balva ir izveidota kā ikgadējs pasākums, lai veicinātu inovāciju attīstību, inovatīvu uzņēmumu un organizāciju atpazīstamību, kā arī pieredzes apmaiņu.

2014.gadā Kvalitātes inovāciju gada balvas konkurss norisināsies no maija līdz oktobrim, un Latvijas uzņēmumu un organizāciju dalību tajā koordinēs Latvijas Kvalitātes biedrība, kas aicina Latvijas pārstāvjus piedalīties tajā. Šogad konkursā līdztekus iepriekš minētajām piedalīsies vēl divas valstis - Izraēla un Kazahstāna, informē Latvijas Kvalitātes biedrība. Šeit ir pieejama plašāka informācija par Kvalitātes inovāciju gada balvu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI