NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
23. martā, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Politika
1
1

Tautas partijas nedienas Igaunijā

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vēl viena deputāta aiziešana nozīmēs Tautas partijas parlamenta frakcijas pastāvēšanas beigas.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Tautas partiju Igaunijā dēvē dažādi - gan par jauniešu, gan studentu partiju. Kā raksta laikraksts „Postimees”, šīs partijas rindās ir tādi pazīstami politiķi kā bijušais vides ministrs Villu Reiljans, bijušie lauksaimniecības ministri Estere Tuikso un Jānuss Marrandi, kā arī komisijas locekle sociālajos jautājumos Mai Treiala. Partija ir iekļuvusi parlamentā (Riigikogu), bet tā neveido valdības koalīciju.

Patlaban vairāki Tautas partijas biedri ir izteikuši vēlēšanos atstāt šo partiju un pievienoties Reformu partijai, kura tagad ir varas partija ar Andrusu Ansipu priekšgalā. Parlamenta vadība jau piereģistrējusi Finanšu komisijas vadītāja Tarno Mendas iesniegumu ar vēlmi pievienoties Reformu partijai, arī bijušā finanšu ministra Aivara Sērda un deputāta no Jervamā reģiona Kaja Sepa iesniegumus. Līdz ar šo deputātu aiziešanu parlamenta Tautas frakcijas rindās paliek tikai pieci biedri. Vēl viena deputāta aiziešana nozīmēs šīs parlamenta frakcijas pastāvēšanas beigas.

Tautas partijas vadītājs Karels Rītels laikraksta „Postimees” korespondentam teicis: „Šobrīd man nav informācijas, ka kāds vēl vēlētos atstāt frakciju.”

Saskaņā ar Likumu par parlamentu frakciju var veidot vismaz pieci ievēlētie vienas partijas locekļi. Tiek minēts, ka nākamais, kas varētu šķirties no Tautas partijas, varētu būt savulaik no Centra partijas pārnākušais Jānuss Marrandi, kaut gan pagaidām viņš šādu vēlmi nav izteicis. Viņa nogaidošā pozīcija varētu būt saistīta ar iespējamo apvienošanos ar Sociāldemokrātiem, par ko arī daudz tiek runāts.

"Partijas reitings pašlaik nokrities līdz diviem procentiem. Lai iekļūtu parlamentā, ir jāpārvar divu procentu robeža."

Frakcijas zaudēšana parlamentā Tautas partijai nebūtu vēlama vēl tāpēc, ka tad tiktu bremzēta šīs partijas darbība un mazinātas tās izredzes. Tautas partijas vadība, bez šaubām, nosoda Tarno Mendas un citu deputātu pāriešanu valdības pusē. Tā rezultātā Reformu partijas deputāti kopā ar „Isamaa ja Res Publica” ir pārvērtuši līdzšinējo Andrusa Ansipa mazākuma valdību par vairākuma valdību. Ar pārnākušajiem deputātiem varas partijai parlamentā tagad ir 51 balss.

Vai partija uz izjukšanas robežas?

Tautas partijas vadība apvaino Reformu partiju, ka tā esot Tarno Mendu un citus deputātus nopirkusi, kaut gan laikraksta korespondentam nav paskaidrojusi, kādas konkrētas vienošanās starp Reformu partiju un Tarno Mendu būtu noslēgtas. „Katrā gadījumā tas izskatās ļoti īpatnēji un banāli,” piebilda Karels Rītels. Tautas partijas vadītājs savā interneta portālā raksta: „Par kādu summu Menda ir nopirkts, to mēs neviens nezinām, bet gan jau nākotne rādīs.”

Pats Tarno Menda laikrakstam „Postimees” ir teicis, ka apvainojumi pārpirkšanā lai paliek uz apvainotāju sirdsapziņas, un sīkāk komentēt teikto nav vēlējies.

Kaut gan Tautas partijas vadība noliedz tās izjukšanas iespējas, daudzas pazīmes liecina par tās neskaidru nākotni. Partijas reitings pašlaik nokrities līdz diviem procentiem. Lai iekļūtu parlamentā, ir jāpārvar divu procentu robeža.

No Tautas partijas aizgājušie savu rīcību pamato šādi: „Mūsu aiziešana ir saistīta ar pasaulē notiekošajiem daudzveidīgajiem procesiem. Tautas partijā iestājāmies laikā, kad partijai bija skaidrs mērķis un stingra Igaunijas valsts veidošanas attīstības nostāja, kā arī nopietns vadītājs, ar kura atbalstu partija varētu pildīt savu misiju un aizsargāt savu vēlētāju intereses. Tagad situācija ir pavisam citāda. Partiju ir postoši iespaidojušas iekšējās nesaskaņas par tās attīstības virzienu. Salavecīša dāvātais kompass parlamenta apmeklējuma laikā Ziemassvētkos ir sevi attaisnojis – Tautas partija ir zaudējusi skaidru orientāciju.

"No partijas izstājušies biedri uzskata par pareizu piederēt tiem politiskajiem spēkiem, kas atbilst viņu pasaules uzskatam."

Tautas partijas kongresā pieņemtais ieteikums mēģināt apvienot spēkus ar kreisi centriskajām partijām ierindas biedriem nozīmē nozīmīgu izvēli starp diviem lielākajiem politiskajiem virzieniem. Mēs uzskatām par pareizu piederēt tiem politiskajiem spēkiem, kas atbilst mūsu pasaules uzskatam. Mēs nevaram pieļaut, ka partija maina savu orientāciju un no līdz šim labēji centriskas pārvēršas par kreisi centrisku partiju. Šī lēmuma pieņemšana ir vairākkārt pārrunāta un apsvērta, sākot jau ar pagājušā gada pavasari, kas Tautas partija nolēma neuzņemties atbildību par valdības darbu. Esam pārliecināti, ka, esot valdības koalīcijā laikā, kad valsts iziet no krīzes, spēsim aizstāvēt savu vēlētāju intereses.

Tautas partijai bija iespēja iekļauties valdības koalīcijā, un atteikšanās no tā bija liela kļūda. Tā rezultātā arī radās mazākuma valdība, kas bija smags pārbaudījums ekonomiskajā krīzē esošai valstij. Tautas partijas iekļaušanās gadījumā valdības koalīcijā sabiedrības un pašvaldību intereses tiktu aizstāvētas labāk. Lai paliktu uzticīgi savām politiskajām nostādnēm un izpratnei, mums no šīs partijas ir jāšķiras.” (Aivars Sērds, Tarno Menda, Kaja Seps).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI