NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Mudīte Luksa
LV portāls
08. septembrī, 2009
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Energoresursi
4
4

Simts tūkstošiem mājsaimniecību dāvana: elektroenerģija bez maksas

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nebūs tā, ka bērni iet skolā, bet mājās elektrība atslēgta.

FOTO: Arnis Blumbergs

No novembra mūsu valstī būs 100 tūkstoši mājsaimniecību, kurām lielā naudas trūkuma raizes kaut daļēji mazinās AS „Latvenergo” kompensētā norēķinu karte 500 kilovatstundu (kWh) patēriņam. Ar šādu paziņojumu par sociālā atbalsta akciju nākusi klajā Ekonomikas ministrija un AS „Latvenergo”.

„Katra palīdzība ir jāvērtē atzinīgi,” par akciju saka Ropažu novada pašvaldības vadītājs Antons Cibuļskis. Viņš lēš, ka novadā, kurā mīt aptuveni 5000 ģimeņu, šāds atbalsts būs vajadzīgs no viena līdz diviem simtiem mājsaimniecību.

Dundagas novadā ar 4600 iedzīvotāju akcija varētu attiekties uz 30-40 ģimenēm, domā sociālā dienesta vadītāja Ineta Mauriņa. Bet, piemēram, Latvijas otrā malā – mazajā Balvu novada Balvu pagastā, kur mīt tikai 800 iedzīvotāju, palīdzība noderētu 50-60 ģimenēm, teic pagasta pārvaldes sekretāre Astrīda Jakovļeva.

Lai skolasbērnam nav jāmācās sveces gaismā

Iecere par īpašām elektroenerģijas maksājumu atlaidēm radusies, Ekonomikas ministrijai un „Latvenergo” kopīgi domājot, kā mājsaimniecībām krasa ienākumu krituma laikā, kad palielinās daudzi izdevumi, tomēr samazināt maksājumu slogu. Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis norāda, ka nākamgad maznodrošināto skaits varētu sasniegt 200 tūkstošus, no kuriem puse varētu būt garantētā minimālā ienākuma saņēmēji. Viņaprāt, šāds atbalsts ļaus mazināt sociālo spriedzi un sniegs maznodrošinātajiem lielāku drošības sajūtu. „Tādējādi tiks atbalstīts tas cilvēku slānis, kam klājas visgrūtāk, un nebūs tā, ka bērni iet skolā, bet mājās elektrība atslēgta.”

"Tiks atbalstīts tas cilvēku slānis, kam klājas visgrūtāk."

„No 1. novembra sāksies tumšie mēneši, kad aktuāli kļūs arī maksājumi par apkuri, un tad būs vismaz šis atvieglojums,” spriež ekonomikas ministrs Artis Kampars. „Protams, papildu slodze būs pašvaldību sociālajiem dienestiem, kam jau tā šoruden gaidāms ļoti saspringts darbs.”

Iecere par 100 tūkstoš mājsaimniecību radusies no iepriekš minētās LPS prognozes par trūcīgo mājsaimniecību skaitu, bet kompensējamā patēriņa apjoms – 500 kWh – no „Latvenergo” statistikas par iedzīvotāju patērēto enerģiju. Vairāk nekā puse (55%) privāto klientu vidēji patērē līdz 140 kWh elektroenerģijas mēnesī, un tādēļ tiek lēsts, ka viena ģimene, tērējot taupīgi, ar „Latvenergo” atlaidi varētu pārlaist visus tumšos mēnešus un iztikt pat ilgāk.

Šis projekts koncernam izmaksās aptuveni 3,7 miljonus latu, stāsta „Latvenergo” valdes loceklis Uldis Bariss. Minētais atbalsts attieksies uz 15% privāto patērētāju.

Salīdzinājumā ar tagadējām algām maksājumi pārāk lieli

Lai garantētā ienākuma saņēmēji un trūcīgās daudzbērnu ģimenes šo atbalstu varētu saņemt, tiks izveidotas īpašas identifikācijas kartes, uz kurām būs numurs, PIN kods un derīguma termiņš. Kartes tiks izsniegtas sadarbībā ar pašvaldību sociālajiem dienestiem, un tās plānots ieviest no 1. novembra. Kartes vispirms varēs saņemt garantētā minimālā ienākuma saņēmēji, kā arī trūcīgās ģimenes ar bērniem, bet, ja limits šādi netiks izmantots pilnībā, iespējams, ka palīdzības saņēmēju loks tiks paplašināts.

U. Bariss informē, ka kartēm būs noteikts to autorizācijas laiks - viens gads, bet 500 kWh izmantošanas laiks nebūs ierobežots, bezmaksas elektroenerģiju varēs izmantot tik ilgi, kamēr tā tiks iztērēta. „Šis atbalsts ir domāts tieši ziemas patēriņam, lai mēģinātu risināt sociālās problēmas, ko radījusi ekonomiskā lejupslīde,” viņš saka.

Karšu piešķiršana uzticēta pašvaldībām, jo tās ir vistuvāk iedzīvotājiem, vislabāk zina, kam atbalsts vajadzīgs.

"Papildu slodze būs pašvaldību sociālajiem dienestiem, kam jau tā šoruden gaidāms ļoti saspringts darbs."

A. Cibuļskis stāsta, ka Ropažu novadā, kaut arī tas atrodas tuvu galvaspilsētai, bezdarba līmenis pašlaik ir augsts un raksturīgi, ka darbu pēdējā laikā zaudē un trūcīgo statusā nonāk izglītoti cilvēki, kuriem nesen bija labs darbs un ienākumi. „Viņi arī ņēma kredītus mājokļu remontam un būvniecībai, un tagad maksājumu slogs cilvēkus dzen izmisumā. Padomājiet kaut vai par pedagogiem – tagad viņi uz rokas saņems 180 latus, un ko darīt, ja ir vairāki bērni, bet dzīvesbiedrs zaudējis darbu? Situācija ir ļoti smaga, un arī mūsu novadā tagad ir pašnāvības gadījums finansiālo grūtību radītās depresijas dēļ. Mājsaimniecību maksājumi par gāzi un elektrību salīdzinājumā ar iedzīvotāju tagadējiem ienākumiem ir pārāk lieli. Labi, gāzes tarifi ir pazemināti, to pašu vajadzēja darīt ar elektroenerģiju, nevis meklēt kādas īpašas mērķa grupas un taisīt akcijas. Karšu dalīšana mūsu darbiniekiem uzliks vēl papildu darbu, bet, protams, to uzņemsimies, jo ir jānovērtē katra palīdzība.”

A. Jakovļeva, kura pašvaldībā nostrādājusi teju trīsdesmit gadu, saka – atlaides par elektrību visvairāk vajadzīgas trūcīgajām daudzbērnu ģimenēm. „Sāp sirds, kad redzu – gan vecāki, gan bērni meklē visādus darbus, cenšas cik spēka, un tik un tā viņiem jādzīvo nabadzībā. Ja tas garantētā ienākuma saņēmējs laukos nevīžo kartupeli izaudzēt, tad tikpat labi var sēdēt savā istabā bez elektrības.”

„Dundagas novadā, kopš darbību atjaunojušas zivju fabrikas, sociālā situācija pat nedaudz uzlabojusies,” stāsta I. Mauriņa. Arī viņa uzskata, ka visvairāk akcija nepieciešama daudzbērnu ģimenēm, kurās ienākumi uz vienu cilvēku ir mazāki par 90 latiem. „Ir mums arī tādi palīdzības lūdzēji, kuri, tiklīdz uzzina, ka pabalsts jāatstrādā, tūliņ atsakās. Labi, viņu nav daudz.”

Lielākie parādnieki - komersanti

U. Bariss skaidro valsts AS „Latvenergo” pozīciju: elektroenerģijas tarifi patiešām tiek līdzsvaroti, vadoties no gāzes cenām. Taču tad, kad „Latvijas Gāze” tarifus ievērojami paaugstināja, „Latvenergo” to nedarīja. Tādēļ tagad, kad gāzes cenas pazeminātas, nav pamata runāt par cenu vispārēju atlaišanu. Ekonomikas ministrs savukārt norāda: ar koncerna vadību iepriekš tika daudz spriests par iespējamo tarifu samazinājumu, tomēr šāds sociālā atbalsta projekts esot sociāli taisnīgāks nekā tarifu samazinājums visiem klientiem.

"Kartēm būs noteikts to autorizācijas laiks - viens gads, bet 500 kWh izmantošanas laiks nebūs ierobežots."

Jāatzīst, ka „Latvenergo” savu atbalsta akciju nerīko vieglā laikā. Kā informē U. Bariss, pašlaik nenomaksāto parādu kopsumma ir aptuveni 8 miljoni latu. Klientu skaita ziņā lielum lielā daļa parādnieku ir privātās personas, tas ir, mājsaimniecības. Taču 80% no parādu summas veido juridisko personu jeb uzņēmumu kavētie maksājumi.

Priecē viens: ka grūtos laikos tomēr nāk sapratne par savstarpēju palīdzību un turīgākais sniedz roku tam, kam klājas grūtāk. Vien atliek cerēt, ka palīdzētāju skaits augs vairumā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI