NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
14. jūlijā, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

Virs Lietuvas - prezidentes Daļas Grībauskaites karogs

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

D. Grībauskaite: „Es būšu aktīva prezidente.”

FOTO: Valda Kalniņa, LV

Svētdienas, 12. jūlija, Lietuvas Seima svinīgā sēde, kas sākās pulksten vienpadsmitos, bija veltīta jaunās Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites svinīgā zvēresta ceremonijai. Pēc zvēresta nodošanas un prezidentes pirmās runas Seimā D. Grībauskaite devās uz Katedrāli - uz īpaši šim notikumam veltīto misi.

Sekojošās Lietuvas karaspēka parādes noslēgumā Simona Daukanta laukumā pie Prezidenta pils norisinājās svinīga prezidentūras pārņemšanas ceremonija – līdzšinējais Lietuvas prezidents Valds Adamkus pasniedza jaunajai prezidentei Daļai Grībauskaitei lielo valsts zīmogu un Konstitūciju. Tad tika nolaists V. Adamkus karogs un tā vietā uzvijās D. Grībauskaites, pašreizējās Lietuvas prezidentes, karogs. Gaidot, kamēr mastā plīvos jaunās prezidentes standarts, V. Adamkus un D. Grībauskaite apsveicinājās ar visu Lietuvas pilsētu un pilsētiņu pārstāvjiem, arī ar visām Simona Daukanta laukumā esošajām Lietuvas augstākajām amatpersonām - ministriem, parlamentāriešiem, diplomātiem un pārējiem augsta ranga viesiem.

Pienāca arī laiks D. Grībauskaites uzrunai tautai un aicinātajiem viesiem. Bet par atbildīgās inaugurācijas svētku dienas noslēgumu jaunā prezidente izvēlējās koncertu, atsakoties no ierastās tradicionālās pieņemšanas pilī. Jāpiebilst, ka mūziķi koncertā piedalījās, par to neprasot un nesaņemot honorāru. Bet koncerta vadītāja Nēringa Čereškiene visu koncerta dalībnieku vārdā prezidentei apliecināja: „Mēs jūs atbalstām šodien, rīt un vienmēr.”

"Mēs jūs atbalstām šodien, rīt un vienmēr."

Inaugurācijas dienā prezidente pieņēma no Lietuvas premjera A. Kubiļus atkāpšanās rakstu. Tātad pašlaik Lietuvā pie varas ir pagaidu valdība. Piecpadsmit dienu laikā jātop apstiprinātai jaunajai valdībai. Domājams, ka pašreizējā Ministru kabineta sastāvā varētu mainīties divi trīs ministri.

Svētki beigušies. Sākas darbs

Inaugurācijas svētki beigušies. Lietuvas prezidente, bijusī Eiropas Savienības finanšu un budžeta komisāre Daļa Grībauskaite (Dalia Grybauskaitė) ir stājusies Lietuvas prezidenta amatā un sākusi savu darbu. Un par to, ka prezidente ir nopietni noskaņojusies darbam, liecina pēc zvēresta nodošanas teiktais: „Es būšu aktīva prezidente.”

Lietuvas pilsoņi tic D. Gribauskaitei un no jaunās prezidentes gaida ļoti daudz. Jāatgādina, ka prezidenti Lietuvas tauta ievēlēja jau pirmajā vēlēšanu kārtā - par viņu balsoja vairāk nekā 68 procenti vēlētāju: gan labēji noskaņotie, gan kreisā spārna. Par viņu savas balsis atdeva arī tie, kuri bija vīlušies citos politiķos. Visa Lietuva gaida pārmaiņas.

Lietuvieši tic un cer, ka jaunā prezidente mazinās plaisu starp valsts varu un valsts iedzīvotājiem, ka uzklausīs un sadarbosies ar visiem politiskajiem spēkiem un nopietni ieklausīsies nevalstiskajās organizācijās.

D. Grībauskaite ir uzrunājusi un aicina visus pilsoņus - arī tos, kas uzskata, ka neko nav šai valstī iespējams mainīt, – tomēr būt aktīviem. Prezidente ar nožēlu atzīst, ka daudzviet redzama un jūtama varas slāņu nicinošā attieksme pret cilvēku. Lai attieksmi mainītu, vajadzētu sākt ar pašvaldību vēlēšanu sistēmas maiņu – pāriet uz tiešām pilsētu mēru un pagasta vecāko vēlēšanām: „Mērus un ciema vecākos vēlēsim tieši, piespiežot vietējos politiķus atskaitīties saviem vēlētājiem. Bet, ja mēs nobalsosim tikai par tukšiem solījumiem vai aiz dusmām ļausim sevi uzpirkt, vai arī paši uzpirksim citus - demokrātija pārvērtīsies parodijā.” Ceļojot pa Lietuvu, prezidente esot redzējusi daudz naida cilvēku starpā, sevis iznīcināšanas tendenci, milzīgo bezdibeni starp nabadzību un bagātību. Lietuva ir sanaidota. Prezidente aicināja visus apvienoties un uzsvēra, ka, tikai kopā strādājot, ir iespējams pārvarēt ekonomisko, politisko un morālo pagrimumu.

"Prezidente ar nožēlu atzīst, ka daudzviet redzama un jūtama varas slāņu nicinošā attieksme pret cilvēku."

Intervijā avīzei „Verslo žinios” D. Grībauskaite apgalvo, ka nedomā pakļauties aicinājumiem attālināties no izpildvaras un palikt tikai kā sabiedrību konsolidējoša politiska figūra: „Pēc politologu domām, man tā vajadzētu darīt. Būtu jau ļoti prātīgi noiet malā, bakstīt ar pirkstu un kritizēt. Bet es sevi uzskatu par cilvēku, kurš neatsakās no atbildības. Un pirmā lieta, kuru es atcerēšos, ja ar valdību strādāsim roku rokā, būs atbildība.”

Vai D. Grībauskaite spēs attaisnot sabiedrības cerības, tas atkarīgs ne vien no prezidentes un viņas komandas, bet arī no citiem apstākļiem, tajā skaitā attiecībām ar Seimu un valdību.

Prezidente sāk aktīvi un – ar sevi

Pirmdienas, 13. jūlija, vakarā Latviju sasniedza prezidentes preses sekretāra Lina Balša (Linas Balsys) tās pašas dienas paziņojums, ka prezidente D. Gribauskaite jau devusi rīkojumu 50% no savas ikmēneša algas pārskaitīt valsts budžetā. Lietuvas prezidenta alga pēc nodokļu nomaksas ir 21 tūkstotis litu (nedaudz vairāk kā 4,2 tūkst. latu).

Jāpiezīmē, ka darbu beigušie ES komisāri trīs gadu garumā var saņemt atlīdzību, kura nedrīkst pārsniegt pusi no iepriekš saņemtās algas, ja jaunajā darbā atalgojums ir mazāks. Bet kompensācijas atlīdzība un saņemamā alga kopā nedrīkst pārsniegt eirokomisāra algu. Minētās atlīdzības maksājums bijušam eirokomisāram tiek maksāts no ES budžeta.

Kā bijusī eirokomisāre un pašreizējā Lietuvas prezidente rīkosies ar pienākošos kompensācijas maksājumu, vēl skaidras informācijas nav.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI