NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
10. aprīlī, 2009
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Problēma
2
2
2
2

Eksāmenu laiks tuvojas. Trūkst darbu vērtētāju

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vērtējuma obligātuma princips – izglītojamajam nepieciešams iegūt vērtējumu visos izglītības programmas mācību priekšmetos un valsts pārbaudījumos, izņemot tos mācību priekšmetus un valsts pārbaudījumus, no kuriem izglītojamais ir atbrīvots.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Izglītības satura un eksaminācijas centrs (ISEC) ir apkopojis centralizēto eksāmenu (CE) pieteikumu datus. Tā kā šajā mācību gadā matemātikas eksāmens ir obligāts, pedagogiem salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem būs jāizlabo lielāks skaits darbu, savukārt atlīdzība par darbu labošanu ir samazinājusies par aptuveni 40 procentiem. Līdz ar to joprojām aktuāls ir jautājums, vai šogad pietiks CE labotāju un vai visi darbi tiks laicīgi izlaboti. Portālam „LV.LV” atbild ISEC Izglītības informācijas biroja vadītāja Kristīne Ilgaža.

Eksāmeni notiks bez lielām izmaiņām

Centralizēto eksāmenu saturs un norise, kā arī vērtēšanas kritēriju saskaņošana un vienādošana valstī tiek organizēta pēc vienotas kārtības.

Izmaiņas šogad skars matemātikas mācību priekšmetu – pirmo reizi, lai iegūtu vispārējo vidējo izglītību, vidusskolēniem būs jākārto obligātais CE matemātikā. Līdz šim tas bija izvēles eksāmens, obligāta bija ieskaite, kas, ieviešot eksāmenu, no šā gada ir atcelta.

Obligātie pieci eksāmeni un divas ieskaites

Saskaņā ar LR Ministru kabineta 2008. gada 2. septembra noteikumiem Nr. 715 „Noteikumi par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu un vispārējās vidējās izglītības mācību priekšmetu standartiem”, lai iegūtu dokumentu par vispārējo vidējo izglītību, visiem izglītojamajiem ir jānokārto šādi valsts pārbaudījumi: obligātie eksāmeni latviešu valodā un literatūrā; svešvalodā un matemātikā; viens eksāmens izglītības iestādes noteiktajā izglītības programmu virzienam atbilstošajā obligātajā mācību priekšmetā, kura apjoms izglītības programmā nav mazāks par 105 mācību stundām; un ne mazāk kā viens eksāmens pēc paša izglītojamā izvēles mācību priekšmetā, kura apjoms izglītības programmā nav mazāks par 105 mācību stundām, kā arī divas ieskaites – informātikā un sportā.

"Pirmo reizi, lai iegūtu vispārējo vidējo izglītību, vidusskolēniem būs jākārto obligātais centralizētais eksāmens matemātikā."

Vispārējās vidējās izglītības pakāpes noslēgumā šajā mācību gadā ISEC organizēs 11 CE – latviešu valodā un literatūrā, svešvalodā (angļu, vācu, krievu un franču valodā), dabaszinātnēs (fizikā, ķīmijā un bioloģijā), matemātikā, vēsturē – un vienu CE pamatizglītības pakāpes noslēgumā latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmās.

ISEC vērš uzmanību, ka visi skolēni CE var nokārtot skolā, bet personas, kuras jau ieguvušas atestātu par vispārējo vidējo izglītību vai diplomu par profesionālo vidējo izglītību un kurām CE vērtējums nepieciešams, lai iestātos augstskolā, saskaņā ar LR Ministru kabineta 2006. gada 16. maija noteikumiem Nr. 395 „Noteikumi par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību” to var izdarīt augstskolā, iepriekš piesakoties. Informāciju par augstskolām, ar kurām ISEC noslēdzis sadarbības līgumu par eksāmenu organizēšanu, var atrast ISEC interneta mājaslapā. Eksāmenu pieteikumu iesniegšana šogad beidzās 1. aprīlī.

Pārbaudes darbu paraugi atrodami internetā

Līdz 2007. gadam ISEC katru gadu izdeva Valsts pārbaudes darbu apkopojumus 9. un 12. klasei. Tos iespējams atrast pie mācību priekšmetu metodisko apvienību vadītājiem, skolas bibliotēkā vai pie attiecīgā mācību priekšmeta skolotāja. No 2008. gada valsts pārbaudes darbu uzdevumi tiek publicēti ISEC interneta mājaslapā  www.isec.gov.lv.

Apkopoti eksāmenu pieteikumu dati

Skolēni savu izvēli par konkrēto eksāmenu kārtošanu izdara līdz katra mācību gada 15. decembrim, bet to vēl var mainīt līdz 1. aprīlim. Līdzīgi kā tas ir citus gadus, ISEC ir apkopojis visas izmaiņas un precizējis datus par pieteikumiem. Izmaiņas, salīdzinot decembri un aprīli, nav nozīmīgas.

Kopumā ISEC ir saņēmis 115 787 pieteikumus 12 dažādiem CE no 42 880 izglītojamiem (no tiem 6205 pieteikumi – 9. klases latviešu valodas eksāmenam mazākumtautības izglītības programmās).

Centralizētais eksāmens

Pieteikumu skaits

Matemātika

27 376

Angļu valoda

25 071

Latviešu valoda un literatūra (dzimtā valoda, 12. klasei)

20 849

Latviešu valoda un literatūra (mazākumtautību izglītības programmās, 12. klasei)

6162

Vēsture

16 292

Krievu valoda

3997

Fizika

3708

Bioloģija

3476

Ķīmija

1708

Vācu valoda

836

Franču valoda

107

Latviešu valoda (mazākumtautību izglītības programmās, 9. klasei)

6205

Pagaidām trūkst darbu vērtētāju

Saskaņā ar 2009. gada 3. aprīļa datiem no aptuveni 1500 nepieciešamajiem vērtētājiem 12 dažādos CE priekšmetos ir pieteikušies 1275 vērtētāji. Tāpat kā citus gadus vērtētāju skaits arī šogad līdz 1. aprīlim nav pietiekams, secina ISEC. Vismazāk vērtētāju pieteikušies latviešu valodas un literatūras un angļu valodas eksāmena vērtēšanai, bet šajos priekšmetos ir arī vislielākais eksāmenu kārtotāju skaits un attiecīgi pedagogiem jāizlabo visvairāk darbu. Pilnībā šobrīd pietiek matemātikas eksāmena vērtētāju. ISEC atkārtoti strādā ar izglītības pārvaldēm, kas savukārt mudina pedagogus pieteikties vērtēšanai, un cer, ka sapulcinās nepieciešamo vērtētāju skaitu. ISEC ir nosūtījis izglītības pārvaldēm datus, cik no katra rajona pedagogu katrā priekšmetā ir pieteikušies.

"Tāpat kā citus gadus vērtētāju skaits arī šogad līdz 1. aprīlim nav pietiekams."

CE darbu vērtēšanu apmaksā no izglītībai atvēlētajiem valsts budžeta līdzekļiem: 2007./2008. mācību gadā par viena eksāmena darba labošanu skolotāju grupa (darbu vērtē vismaz divi skolotāji, ja viņu vērtējums atšķiras, tiek pieaicināts trešais vērtētājs) vidēji saņēma aptuveni 1 latu 60 santīmus (pirms nodokļu nomaksas), šajā mācību gadā finansējuma samazinājuma dēļ – vidēji aptuveni 97 santīmus.

Visdārgākā ir valodas eksāmenu darbu labošana, kur klāt nāk arī mutvārdu daļa, uzsver ISEC, bet salīdzinoši lētāk izmaksā matemātika. Pēc ISEC datiem, CE vērtētājs vidēji dienā var nopelnīt 10 latus. Nosauktā summa, protams, nav konstanta – tā atkarīga no labotāja darba ražīguma, eksāmena darba sarežģītības pakāpes u.c. faktoriem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI