NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
20. septembrī, 2008
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
1
6
1
6

Darbā nodot asinis

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ja ir vēlēšanās izdarīt labu darbu, sarīkojiet savā iestādē vai uzņēmumā donoru dienu! Valsts asinsdonoru centrs (VADC) aicina atsaukties interesentus, kas, atbalstot donoru kustību, vēlas sarīkot donoru dienu. Tas ir ērti potenciālajiem asins ziedotājiem un lieliska iespēja kolektīvi palīdzēt līdzcilvēkiem.

VADC regulāri rīko izbraukumus gan Rīgā, gan reģionos, un centram ir liela pieredze, kas iegūta, strādājot dažādās vietās. Laika gaitā ar vairākiem ziedotājiem jau izveidojusies cieša sadarbība. Kādi priekšnosacījumi jāņem vērā, rīkojot donora dienu, un kas jāzina potenciālajam donoram?

“Pēdējos divos trijos gados pieaugusi atsaucība no Rīgas uzņēmumiem un iestādēm. Senāk donoru kustība balstījās uz reģioniem, savukārt Rīgā Asinsdonoru centrā bija teju “bezpajumtnieku salidojums”,” atklāj VADC izbraukumu organizatore Sarmīte Midega. “Iespējams, pateicoties reklāmai, donoru loks kļuvis krietni plašāks, cilvēkos pamodusies apziņa, ka, izdarot labu darbu, gūsti morālu gandarījumu. Ir uzņēmumi, kuri donoru dienu organizē atkārtoti - divas trīs reizes gadā. Hansabanka, SEB Unibanka, Latvijas Banka, Valsts Policija, Latvijas Robežsardze, LR Prokuratūra, Valsts Kanceleja, Nacionālie Bruņotie spēki un daudzi citi kļuvuši par aktīviem donoru kustības atbalstītājiem. Joprojām arī regulāri rīkojam izbraukumus uz Latvijas pilsētām. Un liels prieks, ka “iekustināti” arī jaunieši – braucam uz skolām, tehnikumiem, studenti rīko donoru dienas.”

Piemēram, Valsts kanceleja, kas atsaukusies VADC aicinājumam, jau vairākus gadus valsts pārvaldes darbiniekiem rīko asins ziedošanas akciju “Palīdzi palīdzēt!”. Šogad akcija notiks 15.oktobrī Ministru kabineta ēkā (Rīgā, Brīvības bulvārī 36). Ministrijas tiek aicinātas noskaidrot potenciālos akcijas dalībniekus un līdz oktobra sākumam par tiem informēt Valsts kanceleju.

Varoņu balva

VADC 12.septembrī atzīmēja specializētā Donoru autobusa viena gada jubileju. Svinīgajā pasākumā VADC ar Varoņu balvu 2008 apbalvoja uzņēmumus, kas 2007. un 2008. gadā visaktīvāk iesaistījušies donoru kustībā, organizējot donoru dienas savos uzņēmumos, kā arī sniedzot atbalstu donoru kustībai.

Par veiksmīgu asins donoru dienu organizēšanu VADC specializētajā autobusā balvu saņēma Valsts Policija un sporta klubs Spice. Par veiksmīgāko asins donoru dienu organizēšanu savā uzņēmumā balvu saņēma Latvijas Banka un Lattelecom. Par atbalstu un ieguldījumu donoru kustības attīstībā Varoņu balvu saņēma telekompānija LNT par sadarbību Labestības dienas ietvaros, i/c Olympia par pasākuma “No sirds sirdij” organizēšanu donoriem un fitnesa klubs “Veselības fabrika” par atbalstu, organizējot 2008.gada Pasaules asins donoru dienu.

Ieteikumi donoru dienas rīkotājiem

Lai izbraukums būtu veiksmīgs, iepriekš būtu ieteicams apzināt tos darbiniekus, kuri vēlas nodot asinis. Ieteicams, lai potenciālo donoru skaits pārsniegtu trīsdesmit. Ja uzņēmums ir mazāks un potenciālo donoru skaits neliels, var uzaicināt pievienoties vēl citus, iespējams, jūsu sadarbības partneri vai kaimiņos esošie uzņēmumi vēlēsies pievienoties un ziedot asinis.

Jāņem vērā, ka asinis var ziedot 18 līdz 65 gadus veci, veseli cilvēki. Svaram jābūt ne mazākam par 50 kilogramiem. Pirms asins nodošanas speciālisti iesaka lietot veselīgu uzturu, kā arī daudz šķidruma. Asins nodošanas dienā un dienu pirms nav atļauts ēst treknus ēdienus, lietot alkoholu. Pirms procedūras – nesmēķēt. Būtisks priekšnosacījums: neēdis cilvēks nedrīkst nodot asinis, tādēļ dienā, kad iecerēts ziedot asinis, noteikti brokastīs jāietur vismaz viegla maltīte.

"Lai nodrošinātu pieprasījumu Latvijā, mums vajadzētu aptuveni simts donoru dienā, pašlaik ierodas vidēji septiņdesmit, tādēļ trūkst asiņu."

Dienā pirms asins nodošanas jāievēro diēta, lai plazma nebūtu hiloza (trekna). Tas nav sarežģīti, jo ēdienkarte var būt gana plaša. Piemēram, dienu vai divas pirms asins nodošanas drīkst ēst visas saknes, augļus, biezpienu, liesu sieru, cīsiņus, biezputras, maizi, liesu gaļu un zivis, medu, kā arī dzert sulas, kompotus, ķīseļus, tēju, kafiju, minerālūdeni.

Savukārt nedrīkst – neko ceptu, piparotu, treknu (vistas, siļķes, lasi, desas, sieru, speķi), olas, sēnes, kūkas, saldējumu, riekstus, šokolādi, kakao, buljonu, jebkuru alkoholu (arī alu), medikamentus, tajā skaitā aspirīnu.

Ne visi drīkst ziedot

Apzinot kolektīvā potenciālos donorus, jārēķinās, ka ir cilvēki, kuri asinis ziedot nedrīkst. Tādēļ lietderīgi, izplatot darba vietā uzaicinājumu piedalīties donoru dienā, informēt kolēģus par iemesliem, kuru dēļ ziedot asinis var būt liegts.

Kad nedrīkst nodot asinis, lai nekaitētu sev un citiem? Iemesli, kuru dēļ tas liegts visu dzīvi: AIDS, epilepsija, visi vīrusu hepatīti, sifiliss, leikoze, hronisks bronhīts, bronhiālā astma, ļaundabīgi jaunveidojumi, hronisks glomerulonefrīts, recidivējošs pielonefrīts, Jakob-Creutzfeld (CJD) slimība (ģimenes anamnēzē) vai, ja personas ārstēšanā lietoti augšanas hormoni, pārstādīts cietais smadzeņu apvalks vai radzene, CNS un maņu orgānu bojājumi, hroniskas sirds - asinsvadu saslimšanas, pēc sirds asinsvadu operācijām, pēc kuņģa rezekcijas, pēc liesas vai nieres izņemšanas, cukura diabēta, kā arī hroniska alkoholisma un narkomānijas gadījumā.

Savukārt noteiktu laiku asinis nedrīkst nodot: grūtnieces un bērna krūts ēdināšanas periodā, pēc grūtniecības mākslīgas pārtraukšanas, pēc dažādām operatīvām ārstēšanas metodēm, pēc ērces piesūkšanās, pēc kontakta ģimenē, dzīvoklī ar vīrusu hepatīta slimnieku, pēc kontakta ar SARS slimnieku, pēc tetovēšanas, ausu caurduršanas, pīrsinga, medikamentu lietošanas laikā, pēc vakcinācijām, ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, infekciozi, alerģiski ādas un nagu bojājumi, ja cilvēks atgriezies no valstīm, kur reģistrēta Rietumnīlas vīrusa izsaukta saslimšana, novājēšana, nepietiekams uzturs, avitaminoze, tularēmija, bruceloze, malārija, tuberkuloze, alerģija, jebkuras akūtas slimības vai hroniskas slimības paasinājuma laikā, personas, kuru dzimumuzvedības dēļ pastāv risks inficēties ar slimībām, ko pārnes ar asinīm, kā arī, ja cilvēks pēdējā gada laikā bijis īslaicīgās aizturēšanas izolatorā vai cietumā.

Asinis nepieciešamas katru dienu

Kad kolektīvā potenciālie asins donori apzināti, atliek sazināties ar Asinsdonoru centru. Tā darbinieki izvērtēs, vai pie biroja ēkas var piebraukt ar specializēto donoru autobusu (tas ir liels, tādēļ ne visur Rīgā var piestāt), vai arī birojā ir asins nodošanas procedūrai piemērota telpa.

Sarmīte Midega vēl piebilst: “Vēlos aicināt, lai uzņēmumi un firmas piesakās, tas ir ļoti labi, ka tiek rīkotas asins nodošanas akcijas. Bet gribu atgādināt, ka asinis nepieciešamas katru dienu. Lai nodrošinātu pieprasījumu Latvijā, mums vajadzētu aptuveni simts donoru dienā, pašlaik ierodas vidēji septiņdesmit, tādēļ trūkst asiņu. Biežāk trūkst reto – rēzus negatīvs – asiņu.”

Uzziņai:

* Bezmaksas tālrunis donoriem - 8000 0003. Kontaktpersonas (VADC izbraukumu organizatore)  tālrunis – 67471474.  Plašāka informācija: www.vadc.gov.lv

• Vienā asiņu nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitrus asiņu. Tas nav kaitīgi vesela cilvēka veselībai. Asinis organismā nemitīgi atjaunojas, turklāt donori retāk slimo ar hroniskām slimībām.

• Vesels cilvēks var ziedot asinis četras, piecas reizes gadā, ievērojot divu mēnešu intervālu starp asiņu nodošanas reizēm.

• Lai nodotu asinis, donoram jābūt veselam un vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Viņš nedrīkst svērt mazāk par 50 kilogramiem. Donoram pirms asiņu došanas jāatpūšas. Nodot asinis nav vēlams pēc nakts maiņas, saspringta darba vai liela emocionāla pārdzīvojuma. Pirms procedūras nedrīkst smēķēt un lietot alkoholu.

• Asiņu nodošana ir pilnīgi droša, un donors ir pasargāts no inficēšanās ar infekciju slimībām, jo tiek izmantoti sterili vienreizējās lietošanas instrumenti un materiāli.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI