NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
01. maijā, 2008
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
1
2
1
2

Darba svētki: starptautiskie un nacionālie

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Kam Darba svētki, kam Latvijas Satversmes sapulces sasaukšanas diena, kam vienkārši papildu brīvdiena… Kas un kā svin šos svētkus un kā tos varētu svinēt? Pat Sējas kalendārā ierakstīts, ka 1.maijs ir Darba svētki.

Tikai +1 brīvdiena?

Latvijas Republikas likums „Par svētku un atceres dienām” nosaka, ka 1.maijs (tāpat kā Jaungada diena, 18.novembris un virkne gadskārtu svinamo dienu) ir svētku diena. Savukārt kalendārā lasām, ka tie ir Darba svētki un Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas diena.

Bet vai zinām, kāpēc tieši 1.maiju sauc par Darba svētkiem? Skaidrs taču, ka ne jau visiem bezdarbniekiem šajā dienā dod darbu.

Atmiņu kamolu tinot, atceramies, ka pasaulē 1.maijs vairāk saistīts ar mītiņiem, demonstrācijām, pulcēšanos vienkopus, lai ar nevardarbīgām metodēm atgādinātu par darba ņēmēju un meklētāju tiesībām. Tā 1886.gada 1.maijā amerikāņu strādnieki organizēja masveida streiku ar prasību samazināt darba dienas garumu līdz 8 stundām. Streiks un tam sekojošā demonstrācija beidzās ar asiņainu sadursmi starp strādniekiem un policiju.

Lai arī šobrīd bieži vien strādājam pār mēru un vairāk, nekā paredz Latvijas Republikas darba likumdošana, mums nav demonstrāciju par darba tēmu un šī svētku jēga, šķiet, ir zudusi. Ja mēs 1.maijā pulcējamies kopā, tad parasti tas notiek mazdārziņos, talkās vai izbraukumos pie dabas. Ar ko tas saistīts – tautas mentalitāti, varbūt nezināšanu, ko un kā varētu iesākt, – ir grūti pateikt.

Kas ir galvenais – galva vai frizūra?

Taču patiešām svarīgs fakts Latvijai šajā dienā ir Latvijas Satversmes sapulces sasaukšanas diena. Vēsture avoti liecina, ka 1920.gada 1.maijā uz savu pirmo sēdi sanāca Latvijas Satversmes sapulce.

1.maijam pa pēdām seko 4.maijs – Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena. Kurš no datumiem mums ir nozīmīgāks? Tā iekārtojies, ka Satversme ir pirmā, ko vērts pieminēt un godāt, un labi vien, ka tā.

"Kāda ir Darba svētku jēga 2008.gadā? Vai spējam un gribam to apzināties?"

Nesen Naturalizācijas pārvalde nākusi klajā ar Pilsoņu dienas ideju. Izpētīta citu valstu pieredze, kur patriotisma idejas ir augstā līmenī. Naturalizācijas pārvaldes priekšniece E. Aldermane teic: „Pasakiet amerikānim, ka Amerika nav labākā valsts pasaulē, un jūs vairs nekad nebūsiet viņa draugs. Paskatieties, kā kādreiz amerikāņu bērnudārzos, kad atskan himna, stāv 5 – 6 gadus veci bērni ar rociņām uz sirds! Šī patriotisma audzināšana ir mūsu Pilsoņu dienas pamats, nevis pompozas lietas.”

Ideju atbalsta jaunieši un vēlas šo dienu svinēt pavasarī. Varbūt 1.maijs ir tieši piemērots Pilsoņu dienas svinībām?

Katram savs 1.maijs

Bijušajā PSRS kā daudzi svētki 1.maijs tika pārvērsts par līdzekli dažādu varas mērķu sasniegšanai. Tā bija obligāta svinēšana ar obligātu piedalīšanos 1.maija demonstrācijā. Ironiski traģiskās piegaršas mazināšanai tolaik derēja vien konjaka glāzīte un citronšķēlīte (mākslinieka Vilhelma Mihailovska fotogrāfijās).

Pēc neatkarības atgūšanas Latvijā 1.maiju sev „pierakstīt” centušās dažādas, pārsvarā kreisi orientētas partijas un kustības.

Kāda ir Darba svētku jēga 2008.gadā? Vai to spējam un gribam apzināties? Vai nebūs tā, ka šo jēgu, kuru paši neapzināmies, mums priekšā pateiks kāds cits, piemēram, pēc varas alkstošs politiķis, kura vienīgā vēlme ir ietikt Saeimā? Būtu ļoti skumji, ja Darba svētki pārvērstos par šo „padomdevēju” kārtējo izrādīšanos, kuras rūgtumu nāktos mazināt ar konjaku un citronšķēlīti.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI