E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7096
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par personas datu publicēšanu atbild iesniedzējs

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. aprīlī, 2015
Agija

Labdien! Vēršos ar jautājumu - zinu, ka personas datus publicēt nedrīkst, taču, slēdzot laulību līgumu par mantas šķirtību un slēdzot pirkšanas līgumus, kā arī veicot dažādas komerclietas, esmu konstatējusi, ka portālā „Latvijas Vēstnesis” esmu publicēta ar pilnu vārdu uzvārdu/personas kodu un attiecībā uz līguma slēgšanu ir norādīta arī mana adrese (uzklikšķinot uz personas koda, var nokļūt uz visām ziņām, kas saistītas ar maniem datiem un uzkrājas šajā portālā - tā jebkurš var identificēt manu personību). Kā rīkoties? Vai šim portālam ir tiesības publicēt manus personas datus bez manas ziņas?

A
atbild:
07. maijā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lietu kārtība ir tāda, ka oficiālā izdevuma  „Latvijas Vēstnesis” izdevējs nodrošina publicētās informācijas atbilstību iesniegtajai informācijai. Informācijas iesniedzējs nodrošina, lai publicēšanai iesniegtā informācija atbilstu valsts noslēpuma, ierobežotas pieejamības informācijas un fizisko personu datu aizsardzības prasībām. 

Jūs pareizi norādījāt, ka personas dati ir aizsargājami. Fizisko personu datu aizsardzības likuma 6.pants paredz fiziskas personas tiesības uz  savu personas datu aizsardzību. Taču šī norma nav izprotama tik stikti, ka personas dati nekur un nekad nav publicējami. Minētā likuma 7.pantā ir norādīts, ka personas datu apstrāde ( šajā gadījumā publicēšana) ir atļauta, ja tā nepieciešama likumā noteikto pienākumu veikšanai.

Tādējādi personu datu publicēšana oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" ir likumīga, jo informācijas iesniedzējam šādu datu publicēšanu uzliek likums.Tas nozīmē, ka „Latvijas Vēstnesī” par Jums publicētā informācija tiek publicēta tādā formā un apjomā, kādā to ir iesniedzis  konkrētais iesniedzējs un kādā to tam uzliek darīt attiecīgs likums.

Tomēr atbilstoši Fizisko personu datu aizsardzības likuma 10.panta trešajai prim daļai personai ir tiesības pieprasīt oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” publicēto personas datu dzēšanu, vēršoties Datu valsts inspekcijā.

 „Latvijas Vēstnesī” publicētos personas datus dzēš, pamatojoties uz Datu valsts inspekcijas lēmumu. Datu valsts inspekcija lēmumu par oficiālajā izdevumā publicēto personas datu dzēšanu var pieņemt, ja datu subjekta tiesību uz privāto dzīvi aizskārums ir lielāks nekā sabiedrības ieguvums no oficiālās publikācijas nemainīguma.

Tātad, ja uzskatāt, ka „Latvijas Vēstnesī” pieejamie dati par Jums ir Jūsu privātās dzīves aizskārums, Jums ir jāvēršas ar rakstveida iesniegumu Datu valsts inspekcijā, lūdzot konkrētu informāciju no publikācijas dzēst.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas