E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6934
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai var pieprasīt daļu no mantojuma?

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2015
Andris

Vai varu pieprasīt savu daļu no tēva mantojuma, ja tēvs miris jau vairāk kā piecus gadus atpakaļ? Mantojums ticis atdāvināts tēva laulībā nesastāvošajai civilsievai.

A
atbild:
16. aprīlī, 2015
Agnese Ērgle
LV portāls
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Zvērināta notāra palīdze Dagne Rušeniece iesaka šajā jautājumā vērsties pie zvērināta advokāta, kurš nepieciešamības gadījumā palīdzēs sagatavot attiecīgos dokumentus.

D.Rušeniece skaidro: „Ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatraidāmiem mantiniekiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas (Civillikuma 1922.pants).

Neatņemamās daļas tiesīgajam ir tikai prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudā. Neatņemamās daļas tiesīgajam ir jāpiesaka sava tiesība uz neatņemamo daļu līdz uzaicinājumā noliktam termiņam. Ja līdz šā termiņa notecējumam viņš savu tiesību nepiesaka, tad atzīstams, ka viņš no tās atteicies (Civillikuma 423.pants).

Ja uzaicinājuma nav bijis (piezīme - pie notāra nav uzsākta mantojuma lieta pēc Jūsu tēva nāves), tad mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas, ja mantojums atrodas viņa faktiskā valdījumā, bet pretējā gadījumā - no ziņu saņemšanas laika par to, ka mantojums atklājies (Civillikuma 693.pants).”

No uzdotā jautājuma nevar izsecināt, vai mantojuma lieta ir bijusi uzsākta vai nē, vai ir bijusi vēl kāda manta, ko mantot vai nē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas