E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6316
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Maksai par mājas apsaimniekošanu ir jābūt iekļautai īres maksā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. janvārī, 2015
Jeļena

Labdien! Lūdzu izskaidrojiet situāciju. Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā (12 dzīvokļi). Neviens dzīvoklis nav privatizēts (pašvaldības īpašums). Maksājam gan īres maksu, gan apsaimniekošanas maksu. Īres maksu un par pamatpakalpojumiem (apkure, ūdens, kanalizācija, koplietošanas elektrība) maksājam pašvaldībai, apsaimniekošanas maksu maksājam apsaimniekotājam (SIA). Likuma par dzīvojamo telpu īri 11.pants nosaka, ka „Dzīvojamās telpas īres maksu veido: 1) dzīvojamās mājas apsaimniekošanas izdevumu daļa, kas ir proporcionāla attiecīgās izīrētās dzīvojamās telpas platībai, un 2) peļņa.”
Vai šajā gadījumā mums tiešām jāmaksā gan īres maksu, gan apsaimniekošanas maksu. Vēl pie tā apsaimniekotājs (SIA) rīkojas negodīgi, neko nedara, līdz ar to nekāda labuma no viņa iedzīvotāji pilnīgi nesaņem. Kā rīkoties šajā situācija? Paldies!

A
atbild:
10. februārī, 2015

Ja mājā neviens dzīvoklis nav privatizēts, īrniekiem ir jāmaksā tikai īres maksa, bet apsaimniekošanas maksa ir viena no īres maksas sastāvdaļām. Minētajā gadījumā ir galīgi sajauktas īres un dzīvokļa īpašuma tiesiskās attiecības.

Likuma „Par dzīvojamo telpu īri”11.pantā „Dzīvokļa īres maksa un obligātie maksājumi” ir noteikts: dzīvojamās telpas īres maksu veido:1) dzīvojamās mājas apsaimniekošanas izdevumu daļa, kas ir proporcionāla attiecīgās izīrētās dzīvojamās telpas platībai, un 2) peļņa.

Papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai maksājami šādi obligātie maksājumi:

1) likumā noteiktais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums;

2) dzīvokļa vai dzīvojamās mājas īpašnieka (valdītāja) un zemes īpašnieka noslēgtajā zemes nomas līgumā noteiktā zemes nomas maksa, ja izīrētā dzīvojamā telpa ir mājā, kas atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes (turpmāk — zemes nomas maksa).

Dzīvojamās telpas īres līgumā nosakāmi tie pakalpojumu veidi, kurus dzīvojamās telpas lietošanas laikā saņem īrnieks:

1) pamatpakalpojumi, kuri ir nesaraujami saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (apkure, aukstais ūdens, kanalizācija un sadzīves atkritumu izvešana);

2) papildpakalpojumi, par kuru sniegšanu izīrētājs un īrnieks vienojušies dzīvojamās telpas īres līgumā (karstais ūdens, gāze, elektrība, garāža, autostāvvieta u.c.) un no kuriem īrnieks var atteikties, divas nedēļas iepriekš rakstveidā brīdinot izīrētāju.

Tātad īrniekam ir jāmaksā par pamatpakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (11.3 pants).

Kā liecina likuma normas, īrniekam nav nekas jāmaksā atsevišķi apsaimniekotājam, jo izdevumi par apsaimniekošanu ir jāiekļauj īres maksā, kas jānosaka arī īres līgumā. Tomēr šeit ir viena piebilde: ja īres līgumā ir iekļauts īrnieka akceptēts nosacījums, ka viņš apsaimniekošanas maksu maksā atsevišķi, papildus īres maksai, tad iespējama arī jautājumā raksturotā maksāšanas kārtība.

Ja apsaimniekotājs nepilda savus pienākumus un neveic nekādus ieguldījumus ēkas tehniskā stāvokļa uzturēšanā, dzīvokļu īrniekiem rakstiski jāvēršas pie mājas īpašnieka (rakstiski un, ja nepieciešams, atkārtoti), lai tas panāk apsaimniekotāja pakalpojumu kvalitātes paaugstināšanu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas