E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6280
Lasīšanai: 4 minūtes

Kāpēc NMPD ārstam jākārto ikgadēja ieskaite

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. janvārī, 2015
Ksenija

Vēlētos zināt, kāpēc NMP darbiniekiem katru gadu jākārto ikgadējā ieskaite? Jāmācās 1000 jautājumi, uz kuriem atbildes jāmeklē pašiem, kardiogrammas un situācijas? Tāda noteikuma darba līgumā nav. Un kas notiek, ja ieskaiti nenokārto? It kā no darba atlaist nevar, mums taču ir izglītības diplomi un sertifikāti.

A
atbild:
20. februārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests
Ilze Bukša, Komunikācijas nodaļas vadītāja

Ikgadējo kvalifikācijas pārbaužu kārtošanu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbiniekiem nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.60 „Noteikumi par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām". Tie paredz NMPD brigādes ārstniecības personām reizi gadā kārtot teorētisko un praktisko iemaņu pārbaudi neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša skaidro: „Ikgadējā pārbaudē katra konkrētā ārstniecības persona apliecina savas zināšanas un prasmes, kas ir specifiskas un nepieciešamas tieši neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā  strādājošajiem un kas to atšķir no citām specialitātēm.”

Atbildot uz jautājumu, kāpēc jāmācās tik daudz jautājumu, NMPD pārstāve norāda uz to, ka ikgadējā kvalifikācijas pārbaudē ir tikai un vienīgi jautājumi, kas saistīti ar pacienta stāvokļa izvērtēšanu, diagnozes noteikšanu un neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu, kādu ārstniecības personām jāspēj pacientiem nodrošināt savā ikdienas darbā.

„Turklāt lielākā daļa jautājumu nav mainījušies vairākus gadus un daļa no tiem sakrīt ar Neatliekamās medicīnas asociācijas jautājumiem, kas mediķiem ir jāapgūst arī sertifikācijas/resertifikācijas procesā.  Savukārt pēdējos gados papildinātie jautājumi balstās uz NMP dienesta iekšējiem metodiskajiem ieteikumiem palīdzības sniegšanā, kas ikvienam dienesta mediķim jāzina arī bez ieskaitēm,” uzsver I.Bukša. 

Tāpat NMP dienesta organizētās apmācības (konsultācijas, reģionālās konferences, semināri, praktiskās nodarbības, praktiskās mācības) palīdz brigāžu darbiniekiem pilnveidot zināšanas un prasmes, kas vajadzīgas gan ikdienas darbā, gan arī gatavojoties ikgadējai pārbaudei.   

NMPD pārstāve informē, ka, pēc NMP dienesta datiem, ikgadējo kvalifikācijas pārbaudi ar pirmo reizi sekmīgi pēdējos gados nokārto 90% ārstniecības personu. Ja darbiniekam ar pirmo reizi nav izdevies nokārtot pārbaudi vai viņš vēlas uzlabot rezultātu, ir iespēja pārbaudi kārtot atkārtoti.

Komentējot jautājumu, kas notiek, ja ieskaiti nenokārto un kāpēc tad nepieciešami izglītības diplomi un sertifikāti, I.Bukša skaidro: „Tā kā NMP dienestam, tāpat kā citās valsts iestādēs, ik gadu ir jāveic arī darbinieku novērtēšana, tad ikgadējās kvalifikācijas pārbaudes rezultāti tiek ņemti vērā novērtēšanā un var ietekmēt gala vērtējumu. Jāpiebilst, ka NMP dienestā strādājošajiem nav mazsvarīgi arī tas, ka par sekmīgi nokārtotu ikgadējo kvalifikācijas pārbaudi tiek piešķirti tālākizglītības punkti, kas ir nepieciešami resertifikācijai ik pēc 5 gadiem. Šādā veidā, piemēram, brigādē strādājošs ārsta palīgs 5 gadu laikā var sakrāt trešo daļu no nepieciešamajiem tālākizglītības punktiem, līdz ar to daudziem mediķiem tas ir papildu stimuls un motivācija.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas