E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6176
Lasīšanai: 2 minūtes
16
16

Mājas īpašumtiesību dokumentu atjaunošana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2015
Sanita

Labdien! 10 gadus biju nodzīvojusi ar savu puisi, bet nu tagad vairs neesam kopā. Lieta ir tāda, ka pie viņa palika mani mājas dokumenti, zemesgrāmata, mājas grāmata un visi pārējie dokumenti, kas ir saistīti ar māju. Bet viņš neatdod, saka, ka esot izmetis ārā. Kā man šinī situācijā rīkoties? Kur vērsties, lai dokumentus atgrieztu? Vai tiesā vērsties?

A
atbild:
30. janvārī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Noprotams, ka jautājums ir par ģimenes dzīvojamo māju. „Mājas grāmatas” mūsdienās netiek kārtotas, tādas pastāvēja padomju gados. Latvijas normatīvie akti neparedz šāda dokumenta nepieciešamību, līdz ar to zudusī „mājas grāmata” nav jāatjauno. 

Lai atjaunotu zemesgrāmatu, jāgriežas attiecīgajā zemesgrāmatu nodaļā ar iesniegumu. Tajā jānorāda, ka zemesgrāmata ir nozaudēta un vēlaties, lai Jums tiktu izsniegta atkārtota zemesgrāmatas  apliecība. Par šī dokumenta saņemšanu būs jāmaksā valsts nodeva 7,11 eiro apmērā. Zemesgrāmatu nodaļu kontakti pieejami zemesgramata.lv

Citus konkrētus ar mājas īpašumtiesībām saistītos dokumentus neesat minējusi, tāpēc nav iespējams norādīt, kur vēl vērsties. Par dokumentu atjaunošanu varat interesēties to izdevējiestādēs.  Jārēķinās, ka atkārtota dokumentu saņemšana var būt maksas pakalpojums. 

No Jūsu bijušā drauga dokumentu atgūšana tiesas ceļā visdrīzāk nav iespējama, jo būs grūti pierādīt, ka dokumenti glabājas pie viņa.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas