E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6007
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļu izmaksa no UGF

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2015
Sarmite

Labdien, man ir 2 puikas, saņemu par viņiem valsts noliktos alimentus, kāpēc, ja man ir 2 bērni, es saņemu 156 ar kapeikām, nevis minimālo par katru – 96 jeb kā rēķina?

A
atbild:
07. janvārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Uzturlīdzekļi ir bērna uzturēšanas izdevumi, kurus nodrošināt bērnam ir katra vecāka pienākums neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa.

Uzturlīdzekļu garantiju fonds ir valsts budžetā paredzētais līdzekļu kopums bērna nodrošināšanai ar uzturlīdzekļiem, ja viens no vecākiem savu pienākumu nepilda un tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu atzīta par neiespējamu vai arī parādnieks tiesas nolēmumu pilda, bet nenodrošina minimālo uzturlīdzekļu apmēru.  

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma Pārejas noteikumu 7.punktu līdz 2014.gada 31.decembrim par katru bērnu no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai Fonda administrācija izmaksāja 71,14 eiro un par katru bērnu no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 78,26 eiro mēnesī, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto, kā arī nepārsniedzot apmēru, ko noteicis Ministru kabinets atbilstoši Civillikuma 179.panta piektajai daļai. 

Tātad izmaksājamā summa no Uzturlīdzekļu garantiju fonda līdz 2014.gada 31.decembrim bija mazāka par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Līdz ar to, ja tiesas spriedumā parādniekam ir noteikts pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus saviem bērniem valstī noteiktajā minimālajā apmērā vai vairāk, tad starpība, kas veidojas starp tiesas nolēmumā noteikto uzturlīdzekļu apmēru un no Fonda administrācijas izmaksāto summu, ir uzturlīdzekļu nemaksātāja parāds. Šo starpību uzturlīdzekļu saņēmēja labā piedzīs tiesu izpildītājs no paša parādnieka, tiklīdz tas būs iespējams.   

Labā ziņa ir tā, ka ar 2015.gadu Uzturlīdzekļu garantiju fonda Pārejas noteikumu 7.punkts vairs nav aktuāls un turpmāk Fonda administrācija izmaksās iesniedzējam uzturlīdzekļus par katru bērnu tādā apmērā, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179.panta piekto daļu noteicis Ministru kabinets, bet ne lielākā apmērā, kādu paredz tiesas nolēmums.  

Papildus informējam, UGF administrācija uzturlīdzekļus izmaksā par iepriekšējo mēnesi. Tātad uzturlīdzekļi lielākā apmērā tiks izmaksāti februāra mēnesī. 

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā „Alimenti jeb uzturlīdzekļi 2015.gadā: lielāks apmērs un parādnieku publiskošana”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 118 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas