E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4993
Lasīšanai: 4 minūtes

Sociāli apdrošinātām personām ir sociālās garantijas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2014
Anete

Labdien, sieviete grūtniece strādā bāriņtiesā, ir bāriņtiesas locekle. Amatā, saskaņā ar likumdošanu, ievēlēta uz pieciem gadiem, ar tiesībām tikt ievēlētai atkārtoti. Vai šajā gadījumā topošajai māmiņai pienāksies tās pašas sociālās garantijas (maternitātes pabalsts, māmiņalga, kas aprēķināta no vidējas izpeļņas), kas pienākas grūtniecēm, kurām noslēgts darba līgums uz nenoteiktu laiku?

A
atbild:
08. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bāriņtiesu likumā par bāriņtiesas finansēšanu un darba tiesiskajām attiecībām noteikts, ka finanšu līdzekļus bāriņtiesas darbībai piešķir attiecīgās pašvaldības dome. Uz bāriņtiesas priekšsēdētāju, kā arī bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieku un bāriņtiesas locekli, kuri saņem pašvaldības domes mēnešalgu, neattiecas darba tiesiskās attiecības reglamentējošo normatīvo aktu normas, izņemot tās normas, kuras nosaka atšķirīgas attieksmes aizliegumu, aizliegumu radīt nelabvēlīgas sekas, darba un atpūtas laiku, darba samaksu, darbinieka civiltiesisko atbildību un tās termiņus, ciktāl likumā nav noteikts citādi. 

Darba likuma daļā par darba laiku un atpūtu ir noteiktas tiesības gan uz grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu (154.pants), gan bērna kopšanas atvaļinājumu (156.pants).

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstiem ir personām, kuras ir sociāli apdrošinātas saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu”. 

Likums „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” nosaka: maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus. Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību

Arī tiesības uz vecāku pabalstu ir sociāli apdrošinātai personai, kura kopj bērnu vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus, ja šī persona ir nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (ir uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu”). Vecāku pabalsta apmēra noteikšanai darba ņēmējam ņem vērā vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts šis pabalsts. 

Likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu” definēts, ka darba ņēmējs ir arī Saeimas deputāts, pašvaldības deputāts, Ministru kabineta loceklis, komercsabiedrības valdes, padomes loceklis, prokūrists, kontrolieris, Valsts probācijas dienesta brīvprātīgais probācijas darbinieks, kā arī cita persona, kura ieņem amatu, kas dod tiesības uz atlīdzību, ja atlīdzība ir faktiski noteikta. 

Tātad, ja saņemat atlīdzību kā bāriņtiesas locekle, Jums ir arī tiesības uz likumos paredzētajām sociālajām garantijām tāpat kā jebkuram darba ņēmējam. 

Par pabalstu aprēķināšanu un to saņemšanas noteikumiem jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, kurā par katru sociāli apdrošināto personu ir konkrēta informācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 215 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas