E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4850
Lasīšanai: 4 minūtes

Pirmā rīcība – vērsties ar iesniegumu pašvaldībā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūlijā, 2014
Janīna Bērziņa

Daugavas krastā, pie vecā lidlauka, pirms 4 gadiem iemitinājās firma SIA "Investīcijas". Jau pašā savas pastāvēšanas sākumā firmas darboņi sāka izdangāt piebraucamos ceļus, ar smagajiem auto vedot uz iznomāto zemesgabalu visādus atkritumus, kurus, nojaucot mājas vai uzlabojot apkārtni, apņemas izvest uz izgāztuvi. Tādējādi, saņēmuši samaksu par it kā aizvestajiem uz izgāztuvi atkritumiem, darboņi piegružo apkārtni. Rok savā teritorijā lielas bedres, kur met atkritumus, augsnes, noņemtā asfalta drazu, un no ceļiem noņemtās šķembas met uz asfalta, kas līdz šim tika izmantots kā iebraucamais ceļš uz blakus jau 30 gadus pastāvošajiem dārzkopības kooperatīviem. Izmestā zeme visus šos gadus ir apaugusi ar nezālēm, un tās izsējas ar vēju uz apkārtējiem dārziem. Tā kā savu teritoriju SIA darboņi jau ir aizmēslojuši ar lieliem kalniem atkritumu, kurus it kā taisās izsijāt un pārdot, tagad viņi ir sākuši savu darbību brīvajā vietā, pirms saviem iebraucamajiem vārtiem.

Es esmu invalīde ar kustību traucējumiem. Tā kā asfalta segums ir burtiski blakus manam dārzam, tad ērtības labad tur savulaik atjaunoju iebraucamo ceļu. Sakarā ar manu veselības stāvokli esmu spiesta bieži griezties pēc ātrās palīdzības. Visu laiku iestāstīt ceļu ātrās palīdzības šoferiem nebija problēmu, bet nu mani "kaimiņi" ir nobarikādējuši iebraucamo ceļu ar kārtējiem atkritumiem tā, ka piebraucamais ceļš ir slēgts. 11.07.2014. kārtējās sirdslēkmes dēļ tika izsaukta ātrā palīdzība, kuras piekļuve manai mājai bija neiespējama, jo pat mazā sprauga starp kaudzēm tika aizbarikādēta ar smago firmas auto.

3 gadus atpakaļ firmas darboņi izcirta lielus, labus kokus savā teritorijā. Mūsu kooperatīvam, lai tiktu vaļā no apkārtējos apdraudošām papelēm, bija jāiziet gara un ilga rinda, līdz tās atļāva nozāģēt. Tad kā SIA "Investīcijas" varēja izcirst vismaz 10-15 kokus nesodīti? Tika ziņots policijai par šo darījumu, bet līdz šim neviens to nav ņēmis vērā. SIA ir aizgružojuši apkārtni - neviens viņiem to pat neaizrāda. Pat pilsētas notekūdeņu lūkas, kas iet caur SIA teritoriju, ir aizgružotas.

Jautājums, vai SIA ir tiesīga aizbērt piebraucamo ceļu blakus esošajiem dārziem, piedrazot apkārtni ar atkritumiem un izcirst kokus?

A
atbild:
25. jūlijā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Valsts vides dienests
Jūlija Ņikitina, sabiedrisko attiecību speciāliste

Kā LV portālam paskaidroja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina, pirmām kārtām par visu notiekošo Jums jāziņo vietējai pašvaldībai. (Rakstiski, iesnieguma veidā, tad pašvaldībai arī obligāti jāsniedz atbilde – M.L.)

Katrā pašvaldībā ir saistošie noteikumi par teritorijas uzturēšanu kārtībā, par komersantu un iedzīvotāju pienākumiem un atbildību šajā jomā. Ja komersants bojā ceļu, izcērt kokus un piesārņo apkārtējo vidi, pārkāpjot saistošos noteikumus, pašvaldībai ir tiesības par šo rīcību uzņēmēju (zemes īpašnieku, pašvaldības zemes nomnieku?) administratīvi sodīt un pieprasīt novērst savas darbības negatīvās sekas.

Otrkārt, pašvaldībā varat interesēties, vai minēto darbu (piemēram, būvgružu noglabāšana) veikšanai komersants ir saņēmis VVD atļauju jeb licenci. Spriežot pēc Jūsu vēstulē iekļautās informācijas, J.Ņikitina pieļāva iespēju, ka licence būtu vajadzīga. Ja šādai darbībai ir saņemta VVD atļauja, bet komersants acīmredzami piesārņo vidi, tad ar iesniegumu varat vērsties arī VVD.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas