E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4492
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ārzemēs strādājošiem Latvijas rezidentiem jāiesniedz deklarācija

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2014
Anna Abele

Sveiki, ja es, strādājot ārzemēs, esmu iekrājusi 13 000 eiro un tagad vēlos to naudu pārsūtīt uz Latvijas kontu, vai man šī nauda būs jādeklarē? Un vai man ņems nost kādus procentus par to?

A
atbild:
10. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Informatīvajā materiālā attiecībā uz fizisko personu – Latvijas rezidentu – nodokļu piemērošanas kārtību ienākumam no algota darba ārvalstīs norādīts: atbilstoši likumam "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" iedzīvotāju ienākuma nodokli (turpmāk - nodoklis) maksā fiziskās personas - iekšzemes nodokļu maksātāji (turpmāk - rezidenti), kas ir guvuši ienākumu Latvijā un ārvalstīs.

Tādējādi Latvijas rezidenti, kas kalendārajā gadā ir guvuši ienākumus ārvalstīs, nodokli no šī ienākuma maksā Latvijā.

Ar nodokli neapliek Latvijas rezidenta algota darba ienākumus, kas gūti citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgta un stājusies spēkā konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu (turpmāk – konvencija).

Minēto nodokļa atbrīvojumu piemēro algota darba ienākumiem, kas gūti, sākot ar 2011.gada 1.janvāri. Savukārt to nepiemēro ienākumiem, ko fiziskā persona gūst:

-       strādājot uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa;

-       kā personāls, kuru personāla iznomātājs iznomā personāla nomniekam — Latvijas rezidentam vai nerezidenta pastāvīgajai pārstāvniecībai Latvijā;

-       ārpus darba tiesiskajām attiecībām, piemēram, pensijai, autoratlīdzībai, ienākumam no dividendēm u.c.

Fiziskās personas - Latvijas rezidenti – par ienākumiem, kas kalendārajā gadā gūti, strādājot darba devēja - ārvalstu nodokļa maksātāja – labā ārpus Latvijas, ne vēlāk kā taksācijas gadam sekojošā gada 1.jūnijā iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju (turpmāk - deklarācija).

Taksācijas gads ir kalendārais gads, par kuru tiek aprēķināts nodoklis. Piemēram, fiziskā persona, kas 2013.gadā strādāja Īrijā, līdz 2014.gada 1.jūnijam iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā deklarāciju par 2013.gadu, kurā deklarē Īrijā gūto ienākumu.

Tādējādi visiem ārzemēs strādājošiem Latvijas rezidentiem ir jāiesniedz deklarācija Latvijas Valsts ieņēmumu dienestā.

Deklarācijai pievienojami dokumenti, kas apliecina taksācijas gadā ārvalstīs samaksāto nodokli, nodokļa maksātāja tiesības uz atvieglojumiem un citi dokumenti, kuri saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir ņemami vērā, nosakot gada ar nodokli apliekamo ienākumu.

Latvijas rezidenti, kas guvuši algota darba ienākumus citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgta konvencija, deklarācijai pievieno ārvalstu nodokļu administrācijas apstiprinātu dokumentu, kas apliecina, ka gūtie darba ienākumi attiecīgajā ārvalstī ir pakļauti aplikšanai ar iedzīvotāju ienākuma nodokli vai tam analoģisku nodokli.

Latvijas rezidentu, kas guvuši algota darba ienākumus valstī, ar kuru Latvijai nav noslēgta konvencija, aprēķinātais nodoklis no ārvalstīs gūtajiem ienākumiem tiek samazināts par summu, kas ir vienāda ar ārvalstīs samaksāto nodokli, ja šī nodokļa samaksa ir apliecināta ar ārvalstu nodokļu administrācijas apstiprinātu dokumentu.

Aizpildot deklarāciju, aprēķināto nodokli samazina par summu, kas ir vienāda ar ārvalstīs samaksāto nodokli, ja šī nodokļa samaksa ārvalstīs ir apliecināta ar ārvalstu nodokļu iekasēšanas institūcijas apstiprinātu dokumentu, kurā uzrādīts apliekamais ienākums un ārvalstīs samaksātā nodokļa summa.

Minētais samazinājums nedrīkst būt lielāks par summu, kas atbilst Latvijā aprēķinātajam nodoklim par ārvalstī gūto ienākumu.

Piemēram, Japānā samaksātais ienākuma nodoklis ir vienāds ar nodokli, kas aprēķināts saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normām, vai pārsniedz to, un nodokļa nomaksas fakts ir apliecināts ar Japānas nodokļu administrācijas apstiprinātu dokumentu, tad Latvijā nodoklis no saņemtā ienākuma nav jāmaksā. Savukārt, ja Japānā samaksātais nodoklis ir mazāks nekā aprēķinātais pēc Latvijas normatīvajiem aktiem, tad nodokļa maksātājs piemaksā starpību.

Ņemot vērā likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" nosacījumus, ja Japānā samaksātais ienākuma nodoklis pārsniedz nodokli, kas aprēķināts saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normām, nodokļa starpība netiek atmaksāta.

Jūs neesat norādījusi, kādā valstī gūti ienākumi. Neskaidros jautājumus savā konkrētajā situācijā varat noskaidrot Valsts ieņēmumu dienestā.

VID informatīvais tālrunis 67120000 (zvanot no Latvijas); +371 67120000 (zvanot no ārvalstīm). Elektroniski savus jautājumus VID var uzdot, sūtot uz  "Uzdot jautājumu VID e-pastā"; kā arī  VID.konsultanti@vid.gov.lv (konsultācijas nodokļu jautājumos).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas