E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4375
Lasīšanai: 2 minūtes
1
6
1
6

Cik plaši var izmantot nozares judikatūru?

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2014
Aivars

Sveiki. Vai judikatūru, kas pieņemta vienā tiesību nozarē, var piemērot arī citā? Piemēram, civillietu, civilprocesa judikatūru piemērot krimināllietās, administratīvo pārkāpumu lietās vai atsaukties uz tādiem spriedumiem tiesā?

A
atbild:
15. maijā, 2014
Augstākā tiesa
Reinis Odiņš, Senāta Civillietu departamenta zinātniski analītiskais padomnieks
Estere Egle
juriskonsulte

Augstākās tiesas Judikatūras nodaļas vadītājs Pāvels Gruziņš  paskaidroja, ka „ir pieņemami un pieļaujami, ka vienā tiesību nozarē izveidojušos judikatūru izmanto arī citā tiesību nozarē. Piemēram, civillietās par kaitējuma atlīdzību nostiprinājusies judikatūra var tikt izmantota krimināltiesībās. Tiesību nozares nav izolētas viena no otras”.

Tāpat, raugoties arī plašākā mērogā, nacionālās tiesas piemēro Eiropas Cilvēktiesību tiesas atziņas, pat neatkarīgi no tā, ka lieta attiecas uz citu valsti. Turklāt īpaši plaši visās nozarēs tiek izmantotas arī konstitucionālās tiesas jeb Satversmes tiesas praksē nostiprinātās atziņas.

Tomēr vienlaikus, protams, ir jāvērtē arī konkrētie tiesību institūti un konteksts, kādā attiecīgā judikatūra citā nozarē varētu tikt  izmantota, jo, lai gan tās nav savstarpēji izolētas, tāpat nozarēm pastāv arī savi raksturīgi principi. Tādēļ ne viss ir izmantojams ārpus attiecīgās nozares.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas