E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4364
Lasīšanai: 5 minūtes
7
24
7
24

Maģiskās spējas apliecinošus sertifikātus LR izglītības iestādes neizsniedz

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2014
Emīlija Linde

Saņēmu nekvalitatīvu maga Vara Jeremica pakalpojumu. Viņš reklamējas portālā Astral Templ. Uzzināju, ka viņam nav sertifikāta, viņš nav dziednieku reģistrā un nekādas oficiālas ezotēriskas izglītības viņam nav. Jautājumi: 1. Vai tieši magiem (nevis dziedniekiem) vajadzīgs sertifikāts? 2. Vai katrs cilvēks tā var uzdoties par magu? Reklamēties, kā mags? 3. Vai maga Vara darbībai ir neatļautas uzņēmējdarbības pazīmes? 4. Vai portāls Astral Templ ir tiesīgs reklamēt nesertificēta maga reklāmu? 5. Kā es varu atgriezt savu naudu par nekvalitatīvo pakalpojumu? 6. Vai šādu viltus magu var sodīt ? P.S. Šis kungs apgalvo, ka sertifikāts nepieciešams dziedniekiem, ekstrasensiem, nevis tieši magiem. Bet tad jau var nemācīties, nemaksāt nodokļus un krāpt cilvēkus! Jau iepriekš pateicos par atbildi.

A
atbild:
13. maijā, 2014

Mags ir cilvēks, kas nodarbojas ar maģiju, viņš var sevi dēvēt par burvi, zintnieku vai arī iluzionistu. Savukārt maģija ir pirmatnējās reliģijas forma, kurai raksturīga ticība pārdabisku spēku darbībai, vai Jūsu pieminētajā gadījumā - rituālu kopums, kuru mērķis ir izraisīt pārdabisku spēku darbību, kas arī bez ticības rezultātam nav iespējams. Atbildot uz Jūsu jautājumiem varam paskaidrot:

1. Ne tikai daiļliteratūrā par Hariju Poteru sastopama burvju skola Cūkkārpa jeb Cūkkārpas Raganības un Burvestību arodskola, līdzīgas interešu izglītības skolas eksistē arī realitātē un Latvijā, kur izglītības iestāžu tīklu pārrauga Izglītības ministrija. Piemēram, pastāv "Rumpumpele - balto raganu skola", kas Izglītības ministrijā reģistrēta kā profesionālā dziedniecības skola, taču magu sertifikātus tā neizsniedz. Katrs, kas vēlas, tajā var mācīties aizsardzību, vārdošanu, noteikt diagnozi pēc Taro kārtīm, zīlēšanu, arī masāžu. Izglītības un zinātnes ministrijā nav reģistrēta neviena magu, burvju u.tml. apmācību iestāde. Tātad Latvijā arī nav iespējams saņemt leģitīmu sertifikātu, kas apliecinātu  kādas personas maģiskās spējas.

2. Jebkurš cilvēks, ja viņš uzskata sevi par magu, burvi, zintnieku, var sevi tā dēvēt, bet ir svarīgi, cik daudz cilvēku tic, ka viņš tiešām tāds ir. Tātad nav aizliegts cilvēkam, kurš uzskata, ka ir mags, par to informēt sabiedrību (reklamēties).

3. Ja mags Varis Jeremics ir sniedzis pakalpojumu (savā jautājumā Jūs neesat norādījusi, kādu konkrēti pakalpojumu) un par to saņēmis atlīdzību, un nav reģistrējies kā komersants jeb nav nodarbināts pie kāda komersanta saskaņā ar darba līgumu, tad viņš nodarbojas ar nereģistrētu komercdarbību. Mūsu rīcībā nav informācijas par Vara Jeremica nodarbinātības statusu, tāpēc nevaram paskaidrot, vai pastāv nereģistrētas komercdarbības pazīmes.

4. Portāls „Astra Templ” drīkst reklamēt visu, kas nav pretrunā ar Latvijas valstī spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Reklāmas likums nosaka, ka reklāma ir ar saimniecisko vai profesionālo darbību saistīts jebkuras formas vai jebkura veida paziņojums vai pasākums, kura nolūks ir veicināt preču vai pakalpojumu popularitāti vai pieprasījumu pēc tiem.

5. Kā jau iepriekš minēts, maģijai ir raksturīga ticība pārdabisku spēku darbībai. Ja Jūs esat saņēmusi maģisku pakalpojumu, bet neesat ar to apmierināta un uzskatāt, ka tas ir nekvalitatīvs, tad Jums ir iespēja rakstīt pretenziju par saņemto pakalpojumu un lūgt pakalpojuma sniedzēju atdot samaksāto naudu. Tajā gadījumā Jums ir jāpierāda, ka pakalpojums nav bijis kvalitatīvs, tātad neesiet saņēmusi no maga to, ko mags Jums bija solījis un par ko bijāt vienojušies pirms pakalpojuma saņemšanas.

6. Ja pierādīsiet, ka persona ir darbojusies ar viltu un apzināti Jūs maldinājusi par savām spējām, tad saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem šī persona var tikt saukta pie atbildības. Lai varētu konstatēt šādus faktus, Jums ar pamatotu iesniegumu ir jāvēršas tiesībsargājošās iestādēs.

Labs saturs
24
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas