E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34054
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Personiskās mantas ievešana, ja pārceļas uz dzīvi Latvijā no valsts ārpus Eiropas Savienības

J
jautā:
01. oktobrī, 2024
Sigita

Labdien! Mana māte ir Krievijas pilsone (dzimusi Latvijā), agrāk dzīvoja Krievijā, tagad uz dzīvi pārcēlusies atpakaļ uz Latviju, jo apprecējās ar Latvijas iedzīvotāju. Vai māte no Krievijas var ievest Latvijā savas personīgās mantas, tajā skaitā savu metāla katlu 55 litru tilpumā, kurā pieradusi gatavot auksto gaļu? 

A
atbild:
Šodien
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegto informāciju, ja persona pārceļas no pastāvīgās dzīvesvietas valstī ārpus Eiropas Savienības (ES) uz pastāvīgu dzīvesvietu Latvijā, tad precēm, kas tiek ievestas kā personiskā manta, tiek piemērots atbrīvojums no ievedmuitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atbilstoši ES tiesību aktos un Latvijas tiesību aktos noteiktajai kārtībai. 

“Personiskā manta” nozīmē visu mantu, kas paredzēta personu, kuras maina pastāvīgo dzīvesvietu, personiskai lietošanai vai arī to mājsaimniecības vajadzībām (piemēram, mēbeles, apģērbs, privātie transportlīdzekļi, velosipēdi u. c.). Personiskā manta ne īpašību, ne daudzuma ziņā nedrīkst liecināt par ievešanu komerciāliem nolūkiem. 

Pārceļoties no pastāvīgās dzīvesvietas valstī ārpus ES uz pastāvīgu dzīvesvietu Latvijā, ar atbrīvojumu no nodokļiem var ievest personisko mantu, ko persona izmantojusi savā iepriekšējā pastāvīgajā dzīvesvietā vismaz 6 mēnešus un kas paredzēta izmantošanai tādiem pašiem nolūkiem Latvijā. Atbrīvojumu var piešķirt vienīgi personām, kuru pastāvīgā dzīvesvieta valstī ārpus ES bijusi vismaz 12 mēnešus bez pārtraukuma. 

Atbrīvojumu nepiešķir alkohola izstrādājumiem, tabakai un tabakas izstrādājumiem, komerciāliem transportlīdzekļiem un priekšmetiem, kurus izmanto kādā arodā vai profesijā. 

Sīkāku informāciju var meklēt šeit. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 192 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas