E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34030
Lasīšanai: 7 minūtes

Prasības neformālās izglītības īstenošanai sportā

J
jautā:
25. septembrī, 2024
Jānis

Vēlos pasniegt cīņas sporta nodarbības gan pieaugušajiem, gan bērniem (nepiederu ne pie vienas cīņas veidu federācijas). Tas, ka jāreģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējam un jāmaksā nodokļi no ienākumiem, ir skaidrs. Kādas atļaujas (licence, sertifikāts) man jāiegūst, lai likumīgi varētu īstenot iecerēto? Vai ir papildu prasības, ja nodarbībām īrē telpas (sporta zāli) mācību iestādēs? 

A
atbild:
Šodien
Sarmis Mikuda
LV portāls

No jūsu jautājuma noprotams, ka vēlaties īstenot gan interešu izglītības programmu bērniem, gan pieaugušo neformālās izglītības programmu, nepiešķirot izglītojamajiem nekādu profesionālo kvalifikāciju.  

Izglītības likuma 47. panta “Interešu izglītības programmas” otrajā un trešajā daļā noteikts, ka interešu izglītības programmas ir tiesīgas īstenot arī juridiskās un fiziskās personas, kuras nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā, pēc attiecīgas licences saņemšanas pašvaldībā. Tātad vispirms atbilstošajā pašvaldībā, kurā īstenosiet programmu, jums ir jāsaņem licence. Tajā jābūt norādītai pulciņa, kursu mērķauditorijai (piem., bērni no 5 līdz 10 gadiem), nodarbību veidam (piem., peldēšanas mācības) un derīguma termiņam. 

Par prasībām licences saņemšanai iesaku interesēties atbilstošās pašvaldības izglītības pārvaldes iestādē, kura jūs informēs par licences saņemšanai nepieciešamajiem dokumentiem. Piemēram, Rīgas valstspilsētas pašvaldībā licenču izsniegšanu nosaka Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-240-sn “Par interešu izglītības programmu licencēšanu”. Saistošo noteikumu 5. punktā paredzēts, ka persona, kura plāno īstenot programmu, komisijai iesniedz: 

5.1. iesniegumu licences saņemšanai (paraugs 2. pielikumā); 

5.2. licencējamo programmu (paraugs 3. pielikumā); 

5.3. programmas īstenošanā iesaistīto personu dzīves aprakstu (CV); 

5.4. programmas īstenošanā iesaistīto personu izglītību un/vai kvalifikāciju apliecinošo dokumentu kopijas; 

5.5. izziņu no Sodu reģistra saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72. panta piektajā daļā noteikto personām, kuras īstenos programmu, izņemot Rīgas valstspilsētas pašvaldības dibināto izglītības iestāžu pedagoģiskos darbiniekus; 

5.6. apliecinājumu, ka personas, kuras īstenos programmu, atbilst Izglītības likuma 50. pantā noteiktajām prasībām, izņemot Rīgas valstspilsētas pašvaldības dibināto izglītības iestāžu pedagoģiskos darbiniekus; 

5.7. dokumenta, kas apliecina nodrošinājumu ar vietu un telpām programmas īstenošanai klātienē, kopiju; 

5.8. Veselības inspekcijas atzinuma vai kontroles akta kopiju par vietas un telpu atbilstību noteiktām sanitārajām prasībām licencējamajam darbības veidam, izņemot gadījumus, kad programmu plānots īstenot izglītības iestādes telpās. 

Izglītības likuma 46. pants reglamentē neformālās izglītības programmu īstenošanu. Neformālās izglītības programmas dod iespēju personai visu mūžu neatkarīgi no iepriekš iegūtās izglītības apgūt jaunas un pilnveidot esošās kompetences atbilstoši personības izaugsmes interesēm, valsts vai darba devēja pieprasījumam. 

Neformālās izglītības programmas izstrādā to īstenotāji. Tās ietver sasniedzamos mācīšanās rezultātus, izglītības apguves formu, valodu, saturu, apjomu un īstenošanai nepieciešamos materiālos un intelektuālos resursus. 

Atļauju neformālās izglītības programmas īstenošanai izsniedz vai to anulē un reģistrē attiecīgā pašvaldība. Personas, kuras nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā, ir tiesīgas īstenot neformālās izglītības programmas pēc atļaujas saņemšanas.  

Jāņem vērā, ka atbilstoši Izglītības likuma 48. pantā noteiktajam par pedagogu var strādāt persona, kura ieguvusi vai iegūst pedagoģisko izglītību, kas atbilst Ministru kabineta noteiktajām profesionālās kvalifikācijas prasībām. 

Interešu izglītības pedagogam nepieciešamajai izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai jāatbilst Ministru kabineta noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 6.7. punktā noteiktajām prasībām. Tāpat pedagogam, kurš īsteno interešu izglītības programmu, jāatbilst Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72. panta piektajā daļā noteiktajām prasībām. 

Tā kā jūs grasāties īstenot cīņas sporta nodarbības, kas nav iedomājamas bez treniņu nodarbībām, tad saistošs ir arī Sporta likumā noteiktais regulējums. Likuma 1. panta 8. punktā sporta treniņš (nodarbība) definēts kā process prasmju, iemaņu un spēju iegūšanai, saglabāšanai un pilnveidošanai sportā, bet 7. punktā persona, kas vada sporta treniņus (nodarbības) vai kā citādi ir tieši iesaistīta sporta treniņu (nodarbību) nodrošināšanā, tiek raksturota kā sporta speciālists. 

Minētā likuma 20. panta trešajā daļā paredzēts, ka sporta speciālistu sertifikāciju veic biedrība "Latvijas Sporta federāciju padome". Sporta speciālistu sertifikācijas kārtību un prasības, kādām jāatbilst sporta speciālistam, lai iegūtu tiesības strādāt sporta jomā, nosaka Ministru kabinets.  

Ministru kabineta noteikumu Nr. 77 “Noteikumi par sporta speciālistu sertifikācijas kārtību un sporta speciālistam noteiktajām prasībām” III daļā noteiktas prasības sporta speciālistam. Personām, kuras vada sporta treniņus (nodarbības) vai veic izglītojošo vai metodisko darbu sporta jomā, kā arī personām, kuras sniedz atbalstu tiem, kas apmeklē sporta treniņus (nodarbības) vai apgūst profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu, nepieciešams sertifikāts (izņemot šo noteikumu 12. un 12.1 punktā minētās personas). 

Atbilstoši minēto noteikumu 13. punktā noteiktajam sporta speciālistam, kurš īsteno sporta interešu izglītības programmu, nepieciešama augstākā pedagoģiskā izglītība sportā vai C kategorijas sertifikāts. Noteikumu 19. punktā noteikts, ka C kategorijas sertifikātu piešķir personai, kura:  

  • ieguvusi vidējo izglītību; 
  • saņēmusi attiecīgās atzītās sporta federācijas (jūsu gadījumā – atbilstošas cīņas sporta federācijas) atzinumu par atbilstību C kategorijas sporta speciālistam noteiktajām prasībām; 
  • pēdējo piecu gadu laikā apguvusi Izglītības un zinātnes ministrijas licencētas profesionālās pilnveides izglītības programmas (ne mazāk kā 320 stundas), kas ietver zināšanas sporta teorijā, sporta medicīnā, sporta fizioloģijā, sporta pedagoģijā, sporta psiholoģijā, sporta veidā vai darbības jomā;  
  • nokārtojusi sertifikācijas eksāmenu. 
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 208 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas