E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33655
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri

Kāda informācija ir redzama zemesgrāmatā

J
jautā:
21. augustā, 2024
Aleksandrs

Sveicināti! Pārbaudot informāciju e-zemesgrāmatā, ieraudzīju, ka viena fiziskā persona pārbaudīja informāciju par mani piecas reizes. Iegādājos savu īpašumu 2008. gadā, to nepārdodu, neizīrēju. Zinu, ka e-zemesgrāmata ir publisks portāls. Vēlos noskaidrot, kāda informācija par mani un manu īpašumu redzama e-zemesgrāmatā. Vai var bez pamatojuma pieprasīt datus no reģistra? Paldies! 

A
atbild:
23. augustā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Zemesgrāmatu likuma 1. pants noteic, ka zemesgrāmatās ieraksta nekustamos īpašumus un nostiprina ar tiem saistītās tiesības. Zemesgrāmatas ir visiem pieejamas, un to ierakstiem ir publiska ticamība. Nekustamo īpašumu ierakstīšana un lietu tiesību nostiprināšana ir obligāta. 

Zemesgrāmatā ierakstītu nekustamo īpašumu apzīmē kā nodalījumu. Katram zemesgrāmatas nodalījumam dod īpašu numuru. Nodalījumā norāda arī nekustamā īpašuma kadastra numuru un nekustamā īpašuma objekta kadastra apzīmējumu, kuru piešķīris Valsts zemes dienests (VZD). 

Zemesgrāmatā ierakstītu dzīvokļa īpašumu apzīmē kā apakšnodalījumu.  

Nodalījumam ir četras daļas, kurās ieraksta ziņas par: 

  • nekustamo īpašumu; 
  • nekustamā īpašuma īpašnieku; 
  • nekustamā īpašuma apgrūtinājumiem;  
  • nekustamā īpašuma parādiem.

Detalizēti par informāciju, kas pieejama katrā no četrām daļām, var izlasīt Zemesgrāmatu likuma 15., 16., 17. un 18. pantā. 

Katrs var ieskatīties datorizētās zemesgrāmatas nodalījumos un pieprasīt no tās izrakstu vai norakstu, izmantojot tiešo pieslēgumu. Informāciju var pieprasīt, norādot nodalījuma numuru vai īpašuma kadastra numuru, vai īpašuma nosaukumu, vai īpašuma sastāvā esošā objekta adresi, skaidrots valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas mājaslapā šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 3 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas