E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33629
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai bērns ar speciālajām vajadzībām var turpināt speciālās pirmsskolas izglītības programmas apguvi pēc septiņu gadu vecuma sasniegšanas

J
jautā:
19. augustā, 2024
Tamāra Rajecka

Labdien! Vai bērnu, kas apgūst speciālo pirmsskolas izglītības programmu 01015911 (izglītojamajiem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem) un kurš sasniedzis septiņu gadu un trīs mēnešu vecumu, var atstāt pirmsskolas izglītības iestādē  sagatavošanas grupā? Vai arī bērnam pēc PMK iziešanas jāuzsāk mācības speciālajā pamatskolas programmā? Ja tā ir, kādiem attaisnojošajiem dokumentiem ir jābūt? 

A
atbild:
28. augustā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Vispārējās izglītības likuma 32. panta otrajā un trešajā daļā noteikts, ka pamatizglītības ieguvi sāk tajā kalendāra gadā, kurā izglītojamajam aprit septiņi gadi. Atkarībā no veselības stāvokļa un psiholoģiskās sagatavotības izglītojamais var sākt pamatizglītības ieguvi vienu gadu agrāk saskaņā ar vecāku vēlmēm vai vienu gadu vēlāk, pamatojoties uz ģimenes ārsta atzinumu. 

Vispārējās izglītības likums nenosaka vecumu, līdz kuram izglītojamais drīkst turpināt pirmsskolas izglītības programmas apguvi, bet tas nevar pārsniegt minētā likuma 32. panta trešajā daļā noteikto vecuma robežu.  

Tātad likums neliedz uzsākt mācības pamatskolā vienu gadu vēlāk, proti, tajā gadā, kad bērnam aprit astoņi gadi, ja tas pamatots ar ģimenes ārsta atzinumu. 

Tā kā jūsu bērnam ir diagnosticētas speciālās vajadzības un apstākļi, ka viņš visdrīzāk nav varējis pietiekami sagatavoties izglītības turpināšanai pamatizglītības pakāpē, izglītības turpināšana pirmsskolas izglītības iestādē varētu atbilst bērna labākajām interesēm. 

Konkrētajā gadījumā ar ģimenes ārsta atzinumu varētu nepietikt būs nepieciešams pedagoģiski medicīniskās komisijas slēdziens. To ieteicams noskaidrot atbilstošajā pirmsskolas izglītības iestādē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas