E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33534
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Mirušās personas transportlīdzekļa pārdošana

J
jautā:
09. augustā, 2024
Helēna

Labdien! Mans vīrs šī gada jūlijā nomira. Viņš testamentā visu savu mantu ir novēlējis nepilngadīgajai (14 gadi) mazmeitai, kura ar vecākiem dzīvo ASV. Vēlos uzzināt, kā ir jārīkojas, lai varētu pārdot automašīnu, jo, to nelietojot, tās vērtība krītas. Lūdzu sniegt detalizētu skaidrojumu. 

A
atbild:
13. augustā, 2024

Mirušās personas transportlīdzekli nedrīkst atsavināt līdz mantojuma lietas nokārtošanai. Lai uzsāktu mantojuma lietu, mantiniekiem ir jāiesniedz mantošanas iesniegums zvērinātam notāram, kurš praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta. Par to, kā noformēt mantojumu, vairāk var izlasīt Latvijas notāru tīmekļvietnē publicētajā rakstā “Mantojuma kārtošanas process – soli pa solim” 

Latvijas zvērinātu notāru pakalpojumi ir pieejami arī attālināti. Tāpat ir iespējams noformēt pilnvaru pie zvērināta notāra ASV, lai pilnvarotā persona veiktu nepieciešamās darbības mantinieka vārdā. ASV iestādēs izdotus dokumentus pirms to iesniegšanas Latvijas valsts iestādēs ir jāapliecina ar apliecinājumu Apostille. Par to vairāk var uzzināt Latvijas Republikas vēstniecības Amerikas Savienotajās Valstīs tīmekļvietnē. 

Jūsu aprakstītajā gadījumā ir nepieciešams pievērst uzmanību tam, ka saskaņā ar Civillikuma 422. panta pirmo daļu testators savam nāves gadījumam var brīvi noteikt par visu savu mantu, ar to ierobežojumu, ka viņa neatņemamās daļas tiesīgajiem atstājamas viņu neatņemamās daļas. Saskaņā ar Civillikuma 423. pantu neatņemamās daļas tiesīgie ir laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie. Jautājumā nav norādīts, cik jūsu gadījumā ir neatņemamās daļas tiesīgo personu, taču var secināt, ka ir laulātā (jūs) un vismaz viens lejupējais (mazmeitas vecāks). Civillikuma 425. panta pirmā daļa noteic, ka neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. Šo daļu noteic pēc tā mantas sastāva un vērtības, kāds bijis testatora nāves dienā. 

Jūsu gadījumā būtu ieteicams vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta, lai saņemtu pilnvērtīgu konsultāciju. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas