E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33515
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Mājas pārvaldīšanas izdevumu apstiprināšana

J
jautā:
07. augustā, 2024
guntis

Sveiki! Vai viens vai vairāki dzīvokļu īpašnieki vai to pilnvarotās personas drīkst iesniegt pretenziju namu apsaimniekotājam par 2025. gada tāmēm: apsaimniekošanauzturēšana; remonta darbi; plānotie darbi? Līgums ir noslēgts. Valde strādā pie apsaimniekotāja. Jaunā mājas padome klusē. Apsaimniekotājs rīkojas, kā grib, tostarp ar naudas līdzekļiem. Rēķini tiek izrakstīti, bet reāls darbs netiek veikts. Kā varam izteikt pretenziju kādā veidā un cik ilgā laikā? 

A
atbild:
30. septembrī, 2024

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. pants noteic, ka lēmumus, kas attiecas uz obligāti veicamo pārvaldīšanas darbību nodrošināšanu kopīpašumā esošā dzīvojamā mājā  pārvaldīšanas uzdevuma uzdošanu, tā atsaukšanu, mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu līgumu slēgšanas noteikumiem, kā arī kārtību, kādā nosakāmi un maksājami obligātie izdevumi un atlīdzība par pārvaldīšanu, pieņem, ievērojot Dzīvokļa īpašuma likuma noteikumus par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanu, un tie ir saistoši ikvienam dzīvojamās mājas kopīpašniekam. 

Savukārt viens no dzīvojamās mājas pārvaldīšanas principiem ir pēc iespējas optimālu pārvaldīšanas darba metožu izvēle, tai skaitā optimālu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu veidošana, tos samērojot ar dzīvojamās mājas īpašnieka maksātspēju. 

Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumi noteikti Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 7. pantā 

Saskaņā ar minētā likuma 15. pantu ar pārvaldīšanas darba plānu pārvaldnieks rakstveidā iepazīstina dzīvojamās mājas īpašnieku ne retāk kā reizi gadā. Pārvaldīšanas darba plānošana, organizēšana un pārraudzība ir obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības, kuras dokumentēti tiek uzglabātas mājas lietā.  

Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 8. un 9. punktam vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par:  

  • atsevišķu vai visu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību uzdošanu pārvaldniekam un to atsaukšanu; 
  • dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu noteikšanas un maksāšanas kārtību. 

Attiecīgi, ja lietā pastāv strīds par mājas pārvaldīšanas izdevumu izlietošanu vai plānoto izdevumu apstiprināšanu, jums, pamatojoties uz Dzīvokļa īpašuma likuma 19. pantu, ir tiesības pieprasīt sasaukt dzīvokļu īpašnieku kopības kopsapulci, kurā balsošanai ietvert jautājumu par minētā plāna apstiprināšanu vai noraidīšanu (kā arī diskutēt par citiem dzīvokļu īpašnieku kopībai aktuālajiem jautājumiem).  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 291 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas