E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33494
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ūdens skaitītāju verificēšana

J
jautā:
06. augustā, 2024
Ints

Attālināti nolasāmie siltumenerģijas, aukstā un karstā ūdens individuālie skaitītāji tika iegādāti kā kopības manta, pārvaldniekam (dzīvokļu īpašnieku biedrībai) atbilstoši dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumam veidojot un pēc tam skaitītāju iegādei izmantojot konkrētu mērķuzkrājumu (īpašnieku iemaksas skaitītāju iegādei). Tagad jāveic skaitītāju verifikācija. Kam jāfinansē skaitītāju demontāža, atjaunošana (bateriju nomaiņa), verificēšana, programmēšana un montāža  biedrībai, kopībai (jo tā ir kopības manta) vai konkrētiem dzīvokļu īpašniekiem? Kā būtu jāsadala izmaksas pēc skaitītāju skaita dzīvoklī (dzīvokļos ir atšķirīgs skaitītāju skaits) vai domājamām daļām? Kam būtu jāfinansē jauna skaitītāja iegāde, ja esošais ir bojāts (neizgāja verifikāciju)  man kā dzīvokļa īpašniekam, kura dzīvoklī tas bija uzstādīts, vai dzīvokļu īpašnieku kopībai (proporcionāli domājamām daļām), kuras manta ir bojātais skaitītājs? Vai tas atbilst normatīvajiem aktiem, ja pārvaldnieks man prasa maksāt par jauna skaitītāja iegādi bojātā vietā, kaut arī visi skaitītāji ir kopības manta un par visām darbībām ar tiem būtu jāmaksā kopībai?

A
atbild:
08. augustā, 2024

Pēc noklusējuma un saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantu, kurā noteikts, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu, individuālais ūdens patēriņa skaitītājs ir katra dzīvokļa īpašnieka atsevišķais īpašums 

Ja dzīvokļu īpašnieku kopība ir pieņēmusi lēmumu iegādāties visiem dzīvokļu īpašniekiem ūdens patēriņa skaitītājus no uzkrājuma fonda (vai īpašnieku individuālajām iemaksām), tad attiecīgā iegāde (pārvaldnieka darbības) ir uzskatāma par dzīvokļu īpašnieku pilnvarojumu pārvaldniekam veikt centralizētu skaitītāju iegādi, uzstādīšanu un verificēšanu. Kaut arī minētās darbības veicis pārvaldnieks, ūdens patēriņa skaitītāji ir katra īpašnieka individuālais īpašums, un katrs īpašnieks ir atbildīgs par konkrēto mērierīču savlaicīgu verifikāciju un remontu (ja tas ir nepieciešams).  

Dzīvokļu īpašnieku kopība, bez šaubām, ir tiesīga pilnvarot pārvaldnieku veikt attiecīgās darbības, tomēr, ja tas nav izdarīts, atbildība un izdevumi šajā gadījumā ir katra dzīvokļa īpašnieka atbildība.  

Ja kopība dod pilnvarojumu pārvaldniekam, tad izdevumi par minētajām darbībām ir sedzami no katra dzīvokļa īpašnieka personīgajiem līdzekļiem (vai saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu), izdevumus attiecinot katram īpašniekam individuāli (t. i., pēc faktiski nomainīto (verificēto) skaitītāju skaita katrā dzīvokļa īpašumā).  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas