E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33468
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumi

J
jautā:
02. augustā, 2024
Laila

Es dzīvoju trīsstāvu mājas trešajā stāvā. Mums ir ar malku kurināma apkure. Manā dzīvoklī katru reizi, kad kaimiņš pirmajā stāvā kurina, ir ar dūmiem pilna virtuve, koridors un daļēji arī istaba. Ar kaimiņu, kurš dzīvo pirmajā stāvā, sarunājām ielikt skurstenī čaulu. Tas ir svarīgi arī drošībai, jo māja ir veca un kurināšana notiek caur ventilāciju. Kaimiņš otrajā stāvā pastāvīgi nedzīvo savā dzīvoklī, nemaksā ne par skursteņa tīrīšanu, ne citiem darbiem. Viņš čaulas likšanai nepiekrīt. Ko darīt? 

A
atbild:
05. augustā, 2024

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta trešā daļa noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros šā likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība. 

Tādējādi jums ir tiesības sasaukt dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, kurā tiktu izlemts jautājums par skursteņa čaulas ierīkošanu. Papildus minētajam būtu nepieciešams veikt dūmvada apsekošanu atbilstoši Ministru kabineta 2016. gada 19. aprīļa noteikumos Nr. 238 “Ugunsdrošības noteikumi” paredzētajai kārtībai, kas pamatotu čaulas izbūves nepieciešamību.  

Attiecībā uz jautājumā minēto, proti, “kurināšana notiek caur ventilāciju”, paskaidrojams, ka ventilācijas šahtas nav paredzētas apkures elementu (krāsns) pieslēgšanai un dūmu izvadīšanai. Ņemot vērā minēto, jums būtu jāveic apsekošanas darbi un ugunsdrošības risku analīze (vai tiek ievērotas ugunsdrošības prasības un dūmvadu stāvoklis).  

Ja dzīvokļu īpašnieku kopība pieņems lēmumu veikt čaulas uzstādīšanu dūmvadā, tad attiecīgais lēmums būs saistošs arī tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri balsojuši “pret” šādu ieceri.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas