E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32518
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Cik tālu no kaimiņu žoga jābūt atkritumu konteineram

J
jautā:
01. maijā, 2024
Santa

Labdien! Tieši pie mana zemesgabala (Rīgā) dienvidu robežas kaimiņš novietojis komposta kasti (bez vāka), suņa būdu, būvmateriālu atlikumus, atkritumu konteinerus un citus krāmus, kas man traucē izmantot savu zemi puķu un dārzeņu dobēm vismaz 1,5 m platumā no žoga dārza labākajā, līdz tam saulainākajā daļā. Uz iebildumiem nereaģē vai atbild agresīvi. Vai ir normatīvais akts, kas regulē konstrukciju, komposta kaudžu un atkritumu konteineru novietošanas attālumu no zemesgabala robežas, īpaši, ja tie ierobežo apgaismojumu? Žogi visā apkaimē starp privātmāju zemesgabaliem ir drāšu pinuma. Vai ir iespējams panākt, lai tiktu aizvāktas ne zemesgrāmatā, ne Valsts zemes dienestā nereģistrētās padomju laikā uz zemesgabala robežas uzstādītās ēkas, piemēram, metāla garāžas un šķūnīši? 

A
atbild:
07. maijā, 2024
Rīgas dome
Pilsētas attīstības departaments

Saskaņā ar Civillikuma 1088. pantu ateju un samazgu bedres un mēslu krātuves nedrīkst ierīkot pie kopīgiem žogiem, mūriem un robežas, bet tām jāatrodas vismaz pusotra metra attālumā no kaimiņa robežas. 

Attiecībā uz padomju laikā būvētu būvju demontāžu informējam, ka Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departaments kā institūcija, kura pilda būvvaldes funkcijas, nepārvērtē padomju laikos veiktas būvniecības tiesiskumu. Tiesu praksē nostiprināta atziņa, ka būvniecības dokumentācijas pieprasīšana par būvdarbiem, kas ir pabeigti padomju gados, pārkāptu tiesiskās stabilitātes principu. Nav samērīgi pieprasīt, lai pašreizējais būvju valdītājs dokumentāri pierādītu tik senus notikumus, it īpaši ņemot vērā būtiskās izmaiņas, kas notikušas īpašuma tiesību jomā attiecīgajā periodā (skat. Administratīvās rajona tiesas 02.02.2011. spriedumu lietā Nr. A42885009). Līdz ar to šādu ēku būvniecības tiesiskuma pārvērtēšana nav veicama, bet jāaprobežojas ar fakta konstatēšanu par tās esamību dabā, jo pastāv iespējamība, ka tik sen būvētai būvei celtniecības dokumentācija nav saglabājusies vai arī nav saglabājusies pilnā apmērā. 

Saskaņā ar Būvniecības likumu pašvaldība pieņem lēmumus par turpmāko rīcību ar tās teritorijā esošajām būvēm, kuras ir pilnīgi vai daļēji sagruvušas vai nonākušas tādā stāvoklī, ka to lietošana ir bīstama vai tās bojā ainavu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas