E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32164
Lasīšanai: 2 minūtes

Kāda ir pārapbedīšanas kārtība

J
jautā:
21. martā, 2024
Inga

Labdien! Vēlos mammu, kura ir apglabāta (jau 10 gadus), pārapbedīt. Vai man ir tādas tiesības, un kas jādara? Paldies! 

A
atbild:
30. aprīlī, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas otro punktu kapsētu iekšējās kārtības noteikumi, kapavietu piešķiršanas, kopšanas un uzturēšanas kārtība, apbedīšanas un pārapbedīšanas kārtība ir attiecīgās pašvaldības domes kompetencē. Līdz ar to mirušā cilvēka ķermeņa pārapbedīšanas kārtība ir noteikta konkrētās pašvaldības kapsētu uzturēšanas noteikumos. 

Piemēram, Rīgas domes saistošo noteikumu “Rīgas valstspilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošie noteikumi” 35. punktā noteikts, ka persona, kura vēlas pārapbedīt mirstīgās atliekas, iesniedz Kapsētu pārvaldei iesniegumu pārapbedīšanas atļaujas izsniegšanai, pievienojot kapavietas uzturētāja rakstveida piekrišanu pārapbedīšanai un Veselības inspekcijas atļauju. 

Savukārt minēto saistošo noteikumu 36. punktā paredzēts, ka persona, kura organizē pārapbedīšanu, pirms pārapbedīšanas uzrāda kapsētas pārzinim Kapsētu pārvaldes atļauju pārapbedīšanai, kapavietu pēc mirstīgo atlieku izrakšanas aizber un nolīdzina, kā arī sedz ar pārapbedīšanu saistītos izdevumus. 

Saskaņā ar Veselības inspekcijas mājaslapā norādīto informāciju, lai miruša cilvēka ķermeni pārapbedītu, nepieciešama Veselības inspekcijas izsniegta miruša cilvēka ķermeņa pārvadāšanas atļauja. Šāda pieteikuma izskatīšana Veselības inspekcijā ir bezmaksas pakalpojums. 

Lai saņemtu Veselības inspekcijas atļauju pārapbedīšanai (atbilstoši attiecīgās pašvaldības saistošajiem noteikumiem), līdz ar aizpildītu pieteikumu (to var atrast šeit) iesniedzami šādi dokumenti: 

  • miršanas apliecība (kopija); 
  • kapsētas izziņa. 
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 126 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas