E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32049
Lasīšanai: 2 minūtes

Parāda piedziņas laikā parādnieka interesēs ir uzturēt saziņu ar tiesu izpildītāju

J
jautā:
12. martā, 2024
Andris

Man darbavietā no darba algas jau ietur 30 procentus, bet papildus vēl tiek novilkta visa summa no bankas kartes, kas ir virs 700 eiro. Vai tas ir likumīgi? Bankas karte ir nobloķēta. 

A
atbild:
19. martā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jautājumā norādītā informācija ļauj pieņemt, ka ar tiesu izpildītāju, pie kura atrodas jūsu piedziņas lieta, līdz šim neesat sazinājies. Tā ir gan jūsu tiesība, gan pienākums – uzturēt komunikāciju ar tiesu izpildītāju parāda piedziņas laikā. Turklāt šāda normāla saziņa ne tikai nodrošina informācijas apmaiņu, bet arī nereti var palīdzēt  parādniekam organizēt parādu piedziņas procesu.  

Atbilstoši Civilprocesa likumam, kas nosaka parādu piespiedu piedziņas procesu, tiesu izpildītājs pats neizlemj, no kādiem ienākumiem veikt ieturējumus. To nosaka kreditors.  

Konkrētajā gadījumā kreditors pieteikumā, visticamāk, norādījis, ka parāda piedziņa veicama gan no darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem (CPL 594. pants), gan no naudas līdzekļiem kredītiestādēs vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem (CPL 599.1 pants). Bankas konta apķīlāšana atbilst CPL noteikumiem.  

Jums ieteicams nekavējoties sazināties ar tiesu izpildītāju, informēt par saviem ienākumiem, noskaidrot visus problēmjautājumus, kā arī lūgt tiesu izpildītāju vienoties ar kreditoru par citiem parāda piedziņas nosacījumiem. Jāņem vērā, ka tiesu izpildītāja rīcībā nav informācijas par jūsu bankas kontu saturu.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas