E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31734
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Ja nekustamā īpašuma pirkšanai izmanto kontā ienākušo skaidrās naudas iemaksu

J
jautā:
07. februārī, 2024
Mārtiņš

Labdien! Draugs piedāvā segt trūkstošo summu 6000 eiro apmērā nekustamā īpašuma iegādei. Viņš var piedāvāt tikai skaidru naudu. Vai man šī summa ir jādeklarē? Vai man būs problēmas ar tās iemaksu savā bankas kontā? Paldies!

A
atbild:
12. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļu tiesību aktos par skaidrās naudas ierobežojumiem nav noteikts ierobežojums iemaksām skaidrā naudā bankas kontā.

Nav atļauts skaidrā naudā saņemt vai izsniegt aizdevumu, kura summa pārsniedz 7200 eiro (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā vai vairākās operācijās).

Ja pirksiet nekustamo īpašumu, tiks pārbaudīta jūsu ienākumu izcelsme. To, kāda informācija iesniedzama, noteiks zvērināts notārs. Tas nozīmē, ka jums kā pircējam būs jāapliecina, ka pirkuma maksas samaksai izmantotos personīgos līdzekļus esat ieguvis likumīgā ceļā un līdzekļu izcelsme atbilst Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma normu prasībām.

Zvērināti notāri un kredītiestādes ir gan Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma, gan Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma subjekti, kuru pienākums ir pārliecināties par klienta līdzekļu izcelsmi un dokumentiem, kas to pamato.

Bankā jānoskaidro, kā tā vērtēs jūsu ienākumu, proti, iemaksu skaidrā naudā, un kāds apliecinājums būs nepieciešams šādas naudas izcelsmei.

Nodokļu tiesību aktu piemērošanai, ja saņemts 6000 eiro dāvinājums, no summas virs 1425 eiro būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Ja tas ir aizdevums, pēc noteikta laikposma, ja netiks atdots, tas tiks pielīdzināts ienākumam. Ienākumam pielīdzina aizdevumu (tā daļu), ja viena aizdevēja taksācijas gada laikā izsniegtā aizdevuma kopsummas kopējais aizdevuma apmērs pārsniedz 1500 eiro.

Darījuma kārtošanā radušos jautājumus varēsiet noskaidrot pie zvērināta notāra, savā bankā un Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas