E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31729
Lasīšanai: 4 minūtes

Studējošā kredīta daļēja dzēšana sakarā ar bērna piedzimšanu

J
jautā:
07. februārī, 2024
Laima

Labdien! Ministru kabineta noteikumu Nr. 231. 4. panta 46. punkts paredz: “Ja kredītņēmējam, kurš ir Latvijas pilsonis vai nepilsonis, studiju laikā vai pēc augstākās izglītības iestādes absolvēšanas piedzimst bērns (arī ja kredītņēmējs adoptē bērnu), kredītņēmējam pēc absolvēšanas (eksmatrikulēts ar diplomu, tai skaitā ieguvis doktora grādu) dzēš studējošā kredītu 30 procentu apmērā no neatmaksātās summas uz kredītņēmēja kredīta dzēšanas pieteikuma iesniegšanas dienu par katru bērnu. Ja abi vecāki ir kredītņēmēji, minētais nosacījums attiecas uz abiem vecākiem.” Vai kredīta dzēšana attiecas gan uz studējošā, gan uz studiju kredītu?

A
atbild:
15. februārī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 231 “Noteikumi par studiju un studējošo kreditēšanu studijām Latvijā no kredītiestāžu līdzekļiem, kas garantēti no valsts budžeta un starptautisko finanšu institūciju līdzekļiem” 46. punktā noteikts: “Ja kredītņēmējam, kurš ir Latvijas pilsonis vai nepilsonis, studiju laikā vai pēc augstākās izglītības iestādes absolvēšanas piedzimst bērns (arī ja kredītņēmējs adoptē bērnu), kredītņēmējam pēc absolvēšanas (eksmatrikulēts ar diplomu, tai skaitā ieguvis doktora grādu) dzēš studējošā kredītu 30 procentu apmērā no neatmaksātās summas uz kredītņēmēja kredīta dzēšanas pieteikuma iesniegšanas dienu par katru bērnu. Ja abi vecāki ir kredītņēmēji, minētais nosacījums attiecas uz abiem vecākiem.”

Savukārt šo noteikumu 47. punktā ir noteikta procedūra studējošā kredīta daļējai dzēšanai: “Kredītņēmējs, kurš ir Latvijas pilsonis vai nepilsonis, informē kredītiestādi par šo noteikumu 46. punktā minēto faktu un iesniegumā norāda bērna vārdu, uzvārdu un personas kodu. Kredītiestāde sagatavo sarakstu, kurā norāda kredītņēmēja – bērna vecāka – datus (vārdu, uzvārdu un personas kodu), bērna datus (vārdu, uzvārdu un personas kodu), atlikušo kredīta maksājuma summu pieteikuma dienā un rēķinu par atlikušā kredīta atmaksu 30% apmērā, un nosūta to Valsts izglītības attīstības aģentūrai. Aģentūra pārbauda kredītņēmēja un bērna datus Iedzīvotāju reģistrā un pieteikuma atbilstību nosacījumiem un veic studējošā kredīta neatmaksātās summas apmaksu 30% apmērā ar pārskaitījumu kredītiestādei.”

Minētās normas attiecas tikai uz studējošā kredītu.

Valsts izglītības attīstības aģentūra papildus paskaidro, ka pieteikumi kredīta pamatsummas daļas dzēšanai no valsts budžeta līdzekļiem iesniedzams attiecīgajā kredītiestādē, kas administrē izsniegto kredītu, uzrādot bērna dzimšanas apliecību un pēc attiecīgās augstākās izglītības iestādes beigšanas iegūto diplomu.

Tāpat paskaidrots, ka tad, ja abi laulātie ir kredīta ņēmēji, tad šis nosacījums attiecas tikai uz vienu no viņiem (pēc izvēles). Par kredīta dzēšanu vairāk var uzzināt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas