E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31708
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Prasības neformālās izglītības programmas īstenošanai

J
jautā:
06. februārī, 2024
Samanta

Labdien! Vai ir iespējams noorganizēt skaistumkopšanas nozarē balstītu klātienes meistarklasi/vebināru personām, kas nesen ieguvušas sertifikātu, taču vēlas iegūt papildu informāciju par procedūru gaitu (matu atjaunojošas procedūras)? Meistarklases/vebināra mērķis būtu nodrošināt personai iespēju uzzināt atbildes uz jautājumiem, uz kuriem netiek atbildēts kursu laikā. Vai šādā gadījumā obligāti ir jāizsniedz sertifikāti, un vai to var īstenot, ja pašai ir sertifikāts par procedūru kursu apgūšanu, taču nav pieaugušo neformālās izglītības pasniedzēja sertifikāta? Vēlos dalīties savās zināšanās, bet nevēlos veidot “kursus”. Paldies!

A
atbild:
15. februārī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Izglītības likuma 46. pantā “Neformālās izglītības programmas” noteikts:

“(1) Neformālās izglītības programmas dod iespēju personai visa mūža garumā neatkarīgi no iepriekš iegūtās izglītības apgūt jaunas un pilnveidot esošās kompetences atbilstoši personības izaugsmes interesēm, valsts vai darba devēja pieprasījumam.

(2) Neformālās izglītības programmas izstrādā to īstenotāji.

(3) Neformālās izglītības programmas ietver sasniedzamos mācīšanās rezultātus, izglītības apguves formu, valodu, saturu, apjomu un īstenošanai nepieciešamos materiālos un intelektuālos resursus.

(4) Atļauju neformālās izglītības programmas īstenošanai izsniedz vai to anulē attiecīgās administratīvās teritorijas pašvaldība Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Neformālās izglītības programmas reģistrē attiecīgās administratīvās teritorijas pašvaldībā. Personas, kuras nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā, ir tiesīgas īstenot neformālās izglītības programmas pēc atļaujas saņemšanas.

(5) Par neformālās izglītības programmas apguvi izsniedz apliecību.”

Atbilstoši minētā likuma 48. panta pirmajā daļā noteiktajam tiesības strādāt par pedagogu ir personai, kurai ir pedagoģiskā izglītība vai kura apgūst pedagoģisko izglītību, taču šis prasības neattiecas uz neformālo izglītību.

Tātad, ja jūs izvēlaties īstenot neformālās izglītības programmu, tad jums nav obligāti nepaciešams profesionālās izglītības pedagoga sertifikāts, taču jūs varat īstenot iecerētu meistarklasi tikai pēc tam, kad esat saņēmusi attiecīgās pašvaldības atļauju. Lai saņemtu atļauju, jāiesniedz iesniegums, kuram jāpievieno neformālās izglītības programma, apliecinājums par telpu piemērotību kvalitatīvas izglītības nodrošināšanai un drošumu klātienes nodarbībām (ja programmu pilnā apjomā vai daļēji plānots īstenot klātienē vai neklātienē) un paraugs apliecībai par neformālās izglītības programmas apguvi. Ja programmā iesaistīsies arī nepilngadīgas personas, tad jāpievieno apliecinājums, ka personas, kuras īstenos programmu, atbilst Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72. panta piektajā daļā un Izglītības likuma 50. pantā noteiktajām prasībām.

Par neformālās izglītības programmas apguvi sertifikātu neizsniedz.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas