E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30929
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Vai banka ir tiesīga aprēķināt nokavējuma procentus

J
jautā:
08. novembrī, 2023
Anna

Sveicināti! Mantoju sava tēva nekustamo īpašumu, uz kura reģistrēta hipotēka. Iesniedzu hipotekārajam kreditoram mantojuma apliecību un lūdzu precizēt informāciju par saistību apmēru ar mērķi tās dzēst. Saņēmu izziņu par saistību atlikumu, kurā norādīta pamatsumma, neatmaksātie lietošanas procenti, nokavējuma procenti un līgumsods par periodu, kad tēvs pārstāja veikt maksājumus līdz izziņā norādītajam saistību izpildes datumam. Vai hipotekārajam kreditoram ir tiesības pēc tēva nāves aprēķināt lietošanas un nokavējuma procentus un līgumsodu? Jau iepriekš pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
21. novembrī, 2023
Finanšu nozares asociācija
Lauma Brūvere, komunikācijas speciāliste

Atbilstoši Civillikuma 1519. pantam no līguma izrietošās tiesības un saistības, ciktāl tās nav tīri personiskas, pāriet uz līdzēju mantiniekiem un tiesību pēcniekiem, ja vien likumā nav paredzēts noteikts izņēmums. Attiecīgi ar aizņēmēja nāvi saistība (pienākums atmaksāt aizdevumu) neizbeidzās.

Tādēļ uz lasītāja uzdoto jautājumu, vai banka bija tiesīga aprēķināt lietošanas un nokavējuma procentus, atbilde ir: jā, šādas tiesības aizdevējam ir. Līgumsods izriet no līguma noteikumu pārkāpuma, līdz ar to būtu jāvērtē konkrētais līguma pārkāpums, tā pamats un samērība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas