E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17726
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
2
1
2

Par drošību, norēķinoties ar bankas karti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2019
M.D.

Sveiki! Vai Latvijas likumdošana paredz tirdzniecības vietās kasierei tiesības pieprasīt klientam, kurš maksā ar bankas karti, personas identitāti apliecinošu dokumentu, lai pārliecinātos par atbilstību? Jo nereti notiek apzināta privātpersonu aplaupīšana ar norēķinu kartēm, tikai nopīkstinot tās pie norēķinu skenera (nav vajadzības ievadīt četrciparu PIN kodu). Paldies!

A
atbild:
26. augustā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls
Finanšu nozares asociācija
Sanita Bajāre, valdes priekšsēdētāja

Caurlūkojot kredītiestāžu mājaslapās pieejamo informāciju un atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem, šādas situācijas iespējamība netiek minēta. Viena kredītiestāde gan savos noteikumos “Maksājumu kartes līguma standarta noteikumi” ir iekļāvusi informāciju, ka drošības iemeslu dēļ tirgotājam ir tiesības atteikties pieņemt karti vai tiesības paturēt karti (arī gadījumos, ja personalizētais drošības elements ir izmantots nepareizi vai rodas šaubas par kartes lietotāja identitātes autentiskumu).

Latvijas finanšu nozares asociācijas ombuds Aivars Graudiņš norāda: ne Latvijas likumdošanā, ne arī normatīvajos aktos nav speciāli noteikta prasība, ka gadījumos, kad notiek norēķini ar maksājuma karti, ir jāpārbauda maksātāja personība.

Savulaik Finanšu nozares asociācijā (toreiz tās nosaukums bija Latvijas Komercbanku asociācija) tika izstrādātas “Vadlīnijas riska samazināšanai maksājuma karšu pieņemšanā”. Vadlīnijas ir attiecināmas uz jebkuru izdevēju starptautisko karšu organizāciju (VISA, MasterCard, American Express) emitētām maksājumu kartēm pie jebkura pieņēmēja, kurš ir paziņojis asociācijai par vadlīniju atbalstīšanu. Saskaņā ar šīm vadlīnijām visās vietās, kur darījums tiek veikts ar maksājumu kartes klātbūtni, jāveic kartes lietotāja identificēšana pēc personu apliecinoša dokumenta, ja darījuma summa ir 150 un vairāk EUR un darījums netiek apstiprināts, nolasot viedkartes mikroshēmu (čipu) un ievadot PIN kodu.

Arī pašām komercbankām ir savas drošības prasības attiecībā uz maksājumu karšu pieņemšanu un autorizāciju, piemēram, ja kartei nav paredzēts ievadīt PIN kodu (bezkontakta karte), tad, sasniedzot noteiktu summu, tirgotājam ir jāidentificē maksātāja personība un jāveic noteiktas autorizācijas darbības.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas