E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30786
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Kādi dokumenti jāiesniedz, lai noslēgtu laulību starp Latvijas un Meksikas pilsoni

J
jautā:
22. oktobrī, 2023
Anna

Labdien! Kādi dokumenti ir vajadzīgi Meksikas pilsonim, noslēdzot laulību ar Latvijas pilsoni? Cik ilgu laiku šis process varētu aizņemt Latvijā? Vai pēc laulības noslēgšanas Meksikas pilsonim ir tādas pašas tiesības strādāt un studēt kā Latvijas pilsonim? Paldies!

A
atbild:
03. novembrī, 2023

Latvijā laulība tiek reģistrēta atbilstoši Civillikuma 11. pantā noteiktajam.

Laulību noslēdz ne agrāk kā viena mēneša un ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc iesnieguma un citu laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dzimtsarakstu nodaļā, ko paredz Civillikuma 41. pantā noteiktais. Vienlaikus Civillikuma 45. pantā ir noteikts, ka steidzamos gadījumos dzimtsarakstu nodaļas amatpersonai ir tiesības šo termiņu saīsināt.

Ārzemniekam ir jāizsniedz atbilstoši notariāli apliecināti dokumentu tulkojumi valsts valodā. Tāpat jāiesniedz iesniegums par laulības noslēgšanu un arī personu apliecinošais dokuments.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 32. pantā noteikto ārzemniekam, kuram ir vairākas valstiskās piederības vai ir izveidota tiesiskā saikne ar vairākām valstīm darba tiesisko attiecību vai izglītības jomā, jāiesniedz visu attiecīgo valstu kompetento institūciju izsniegtie dokumenti par ģimenes stāvokli.

Iesniegumu par laulības noslēgšanu var iesniegt arī elektroniski, nosūtot uz attiecīgās dzimtsarakstu nodaļas oficiālo e-pasta adresi, ja abas personas iesniegumu ir parakstījušas ar drošu elektronisko parakstu un tam ir laika zīmogs, citādi tas ir jādara klātienē.

Pirms laulības reģistrācijas atbilstoši Imigrācijas likuma 10.,11.,12., 13., 22. pantā noteiktajam persona ierodas Latvijas Republikā, izmantojot vīzu un pamatojoties uz ielūgumu.

Savukārt pēc laulības reģistrēšanas personai rodas tiesisks pamats uzturēties Latvijā, pieprasot uzturēšanās atļauju (atbilstoši Imigrācijas likuma 25. pantā noteiktajam). Saņemot uzturēšanas atļauju, persona iegūst tiesības strādāt un arī mācīties Latvijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas