E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30405
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kārtība, kādā iestāde, kas īsteno tai deleģētos valsts pārvaldes uzdevumus, ievieto informāciju internetā

J
jautā:
08. septembrī, 2023
Liene

Labdien!
Vai taisnība, ka iestādes iekšējiem darba kārtības noteikumiem ir jābūt publiski pieejamiem un tie ir jāievieto mājaslapā? Kurš normatīvais akts to nosaka?

A
atbild:
12. septembrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Atbilstoši Darba likuma 55. panta pirmajai daļai darba devējs, kas uzņēmumā parasti nodarbina ne mazāk kā 10 darbiniekus, konsultējoties ar darbinieku pārstāvjiem, pieņem darba kārtības noteikumus. Darba kārtības noteikumi pieņemami ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no uzņēmuma darbības uzsākšanas dienas. Paskaidrojam, ka uzņēmums Darba likuma izpratnē ir jebkura organizatoriska vienība, kurā darba devējs nodarbina savus darbiniekus.

Līdz ar to, ja uzņēmumā tiek nodarbināti ne mazāk kā 10 darbinieki, darba devējam ir jāpieņem darba kārtības noteikumi.

Darba likuma 55. panta trešajā daļā noteikts, ka ar pieņemtajiem darba kārtības noteikumiem iepazīstina visus darbiniekus. Darba devējam ir pienākums gādāt par to, lai darba kārtības noteikumu teksts būtu pieejams ikvienam darbiniekam, piemēram, to izvietojot darbinieku koplietošanas telpās vai elektroniskā formā uzņēmumā izmantotajā informācijas sistēmā, kam nodrošināta piekļuve ikvienam darbiniekam.

Līdz ar to Darba likumā nav izvirzīta prasība darba kārtības noteikumus publicēt uzņēmuma mājaslapā. Darba likumā darba devējam izvirzīta prasība tikai attiecībā uz to, lai darba kārtības noteikumi būtu pieejami ikvienam darbiniekam. Formas izvēle, kādā tas tiks nodrošināts, atstāta darba devēja ziņā.

Papildus norādāms, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 445 “Kārtība, kādā iestādes ievieto informāciju internetā”, kas izdoti saskaņā ar Informācijas atklātības likuma 10. panta sesto daļu un nosaka kārtību, kādā iestādes (institūcija, kas īsteno tai deleģētos valsts pārvaldes uzdevumus) ievieto informāciju internetā, iestādei oficiālajā tīmekļvietnē cita starpā jāiekļauj iestādes apraksts un informācija par iestādes darbību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem (20.1.1. apakšpunkts).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas