E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30346
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Vai jāmaksā PVN par telpu nomas un apsaimniekošanas pakalpojumiem

J
jautā:
03. septembrī, 2023
Kamil

Labdien! Esmu fiziska persona un vēlos nomāt telpu ofisam. Telpas īpašnieks piedāvā līgumu, saskaņā ar kuru es maksāšu nomas maksu + PVN, kā arī apsaimniekošanas maksu + PVN. Vai es varu reģistrēt juridisko personu (SIA vai pašnodarbināto), nomāt telpu kā juridiska persona un nomas un apsaimniekošanas maksu maksāt bez PVN?

A
atbild:
14. septembrī, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti saistībā ar vaicāto par pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu telpu nomas un apsaimniekošanas maksas pakalpojumiem skaidro: “Gadījumā, ja telpas tiek iznomātas juridiskām vai fiziskām personām, kas šīs telpas izmanto savas saimnieciskās darbības vajadzībām, un telpu īpašnieks ir reģistrēts Valsts ieņēmumu dienestā kā PVN maksātājs, tas izraksta nodokļa rēķinu par nomas un apsaimniekošanas pakalpojumu, piemērojot PVN 21 procenta apmērā, neatkarīgi no pakalpojuma saņēmēja uzņēmējdarbības formas.

Tātad uzņēmējdarbības forma neatbrīvo telpu nomnieku no PVN maksāšanas. Ja telpu īpašnieks ir PVN maksātājs, tad jebkurā gadījumā viņam ir jāizsniedz jums nodokļa rēķins un jāpiemēro PVN 21% apmērā.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas