E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30335
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kāda informācija par slimnīcu darbu ir pieejama publiski

J
jautā:
01. septembrī, 2023
Arturs

Labdien!

Vēlējos uzzināt, vai Latvijā ir brīvi pieejama statistika par slimnīcām. Piemēram, vai ir pieejama statistika par mirstības rādītājiem katrā slimnīcā? Cik pacientu pēdējos gados ir apkalpoti katrā slimnīcā? Kāds ir vidējais pacientu uzturēšanās ilgums katrā slimnīcā? Kāda ir pacientu apmierinātība ar saņemto aprūpi un ārstēšanu? Vai ir pieejama statistika par infekciju izplatību un kontroli katrā slimnīcā?

Vai arī šī informācija ir aizsargāta ar Datu aizsardzības regulu un nav iespēju uzzināt, kura slimnīca ir labāka?

Kādus kritērijus varu izmantot, lai izlemtu, vai konkrētā slimnīca ir uzticama un atbilst manām vajadzībām, ja nav pieejami statistikas dati?

A
atbild:
29. septembrī, 2023

Stacionārās ārstniecības iestādes atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem “Noteikumi par oficiālās statistikas veidlapu paraugiem veselības aprūpes jomā” sagatavo un iesniedz Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) noteikta satura statistikas rādītājus, kurus SPKC apkopo un publicē Veselības statistikas datubāzē.

Piemēram:

Tomēr atbilstoši Statistikas likuma 19. panta pirmajai daļai informācija apkopota vispārējai statistikai, nesniedzot informāciju par konkrētām ārstniecības iestādēm.

Vairākus gadus atsevišķas slimnīcas (šobrīd 29 stacionāri no 55) organizē pacientu ārstēšanās laikā gūtās pieredzes aptaujas. SPKC izsūta anketas tiem pacientiem, kuri devuši piekrišanu, taču iegūtos datus par pacientu pieredzi analizē slimnīca. SPKC apkopo vien vispārīgās tendences, LV portālu informē SPKC.

Iestādē uzsver, ka veselības aprūpē stacionārā palīdzība tiek sniegta vairākos atšķirīgos slimnīcu līmeņos, tādēļ zemāka līmeņa slimnīcu nevar salīdzināt ar augstāka līmeņa slimnīcu, jo atšķiras veselības aprūpes pakalpojumu profili.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas