E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30270
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Vai pašnodarbinātajam jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā, sniedzot IT pakalpojumu citas ES valsts uzņēmumam

J
jautā:
22. augustā, 2023
Pēteris

Uzņēmums (kas ir nodokļu maksātājs) citā Eiropas Savienības valstī piedāvā strādāt pie viņiem attālināti no Latvijas uz līguma pamata. Darbs saistīts ar IT pakalpojumiem (programmēšanu). Viņi piedāvā apmaksāt rēķinus, ko esmu izrakstījis, piemēram, 5000 eiro apmērā katru mēnesi. Es vēlos reģistrēties kā pašnodarbinātais un maksāt valstī noteiktos nodokļus (IIN, VSAOI utt.), bet nesaprotu, vai man ir jāreģistrējas un jāmaksā PVN. Līdz ar to man rodas šādi jautājumi:

  1. Vai man ir jāreģistrējas kā PVN maksātājam?
  2. Vai man ir jāmaksā PVN?
  3. Ja man ir jāmaksā PVN, tad kāda likme (Latvijas vai ES uzņēmuma)?

Paldies!

A
atbild:
28. augustā, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Sabiedrisko attiecību daļa

Ja pakalpojuma saņēmējs (uzņēmums) ir citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī reģistrēts PVN maksātājs, pakalpojumu sniegšanas vieta vispārīgā gadījumā nosakāma atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmajai daļai, un tā ir IT pakalpojumu saņēmēja saimnieciskās darbības mītnes vieta. Šajā gadījumā pašnodarbinātajai personai jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) PVN maksātāju reģistrā pirms pakalpojuma sniegšanas. Par PVN samaksu būs atbildīgs pakalpojuma saņēmējs savā valstī.

Savukārt, ja IT pakalpojumu saņēmējs nav paziņojis savu individuālo PVN identifikācijas numuru, tas nav uzskatāms par nodokļa maksātāju, tādējādi pakalpojumu sniegšanas vieta nosakāma atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta otrajai daļai, proti, tā ir Latvija. Šajā gadījumā pašnodarbinātajai personai ir tiesības nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā, kamēr sniegto pakalpojumu apjoms nepārsniedz 40 000 eiro 12 mēnešu laikā (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59. panta pirmā daļa).

PVN valsts budžetā maksā ikviens nodokļa maksātājs, kas ir reģistrēts vai kam saskaņā ar šo likumu jābūt reģistrētam VID PVN maksātāju reģistrā, un kas veic apliekamus darījumus, kuriem iekšzemē piemēro nodokli.

Ar IT saistītiem pakalpojumiem iekšzemē piemērojama PVN standartlikme 21% apmērā.

Gadījumā, ja, sniedzot pakalpojumus citas ES dalībvalsts uzņēmumam, izpildīsies kāds no likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta 2.2 daļā noteiktajiem kritērijiem, pašnodarbinātā persona netiks uzskatīta par nodokļa maksātāju atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 3. panta divpadsmitajai daļai un Pievienotās vērtības nodokļa likuma normas saistībā ar tās veiktajiem darījumiem nebūs piemērojamas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas