E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30139
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Par pirmās instances tiesas sprieduma izpildi

J
jautā:
08. augustā, 2023
Juris

Tiesa civilprocesā ir piešķīrusi morālo kompensāciju 7000 eiro. Ir iesniegta apelācijas sūdzība, bet spriedumā ir rakstīts, ka prasītājs var pieprasīt 6% no piedzītās summas, ja pagājis gads no prasības iesniegšanas tiesā. Es uzrakstīju atbildētājam, lai ieskaita man tiesas piespriestos 6%, bet viņš klusē.

A
atbild:
13. septembrī, 2023

Pirmās instances tiesas spriedums stājas spēkā, kad izbeidzies termiņš tā pārsūdzēšanai apelācijas vai kasācijas kārtībā un spriedums nav pārsūdzēts. Ja spriedums pārsūdzēts kādā daļā, tad tā nepārsūdzētajā daļā spriedums stājas spēkā, kad notecējis termiņš tā pārsūdzēšanai.

Spriedumu izpilda pēc tā stāšanās likumīgā spēkā, izņemot gadījumus, kad spriedums izpildāms nekavējoties (atbilstoši Civilprocesa likuma 203. pantā noteiktajam).

Taisot spriedumu par naudas summas piedziņu, tiesa tā rezolutīvajā daļā norāda prasījuma veidu un piedzenamo summu, atsevišķi uzrādot galveno parādu un procentus, laiku, par kādu procenti piespriesti, un prasītāja tiesības par laiku līdz sprieduma izpildei (atbilstoši Civilprocesa likuma 195. pantā noteiktajam). Ja tiesas spriedums tiks izpildīts likumā noteiktajā kārtībā, tad atbildētājam nav papildus jāmaksā likumiskie procenti (ir jāsamaksā tikai tie tiesas piespriestie maksājumi, kas norādīti spriedumā).

Ja tiesas sprieduma izpildei ir noteikts labprātīgas izpildes termiņš un spriedums nav izpildīts, tad tiesa izraksta izpildu rakstu pēc labprātīgas izpildes termiņa izbeigšanās. Izpildu rakstu tiesa izsniedz pēc piedzinēja lūguma, kad spriedums jau stājies spēkā, bet atbildētājs labprātīgi nemaksā parādu. Izpildu rakstu izsniedz piedzinējam uz viņa rakstveida lūguma pamata tā tiesa, kurā tajā laikā atrodas lieta.

Tātad, ja tiesas spriedums ir stājies spēkā un atbildētājs to neizpilda, tad jums ir tiesības vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja par sprieduma piespiedu izpildi, parāda piedziņa tiks veikta atbilstoši Latvijas Republikas Civilprocesa likuma 557. pantā noteiktajam.

Arī nenomaksātos likumiskos (6%) procentu maksājumus jūs varēsiet nodot piespiedu izpildē tad, kad tiesas spriedums stāsies likumiskajā spēkā un netiks izpildīts.

Piebilstams, ka jums ir tiesības saņemt informāciju par lietas izskatīšanu apelācijas kārtībā un arī kasācijas kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas