E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29703
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Vai ir iespējams veikt DNS testu, ja persona ir mirusi

J
jautā:
16. jūnijā, 2023
Vija

Kā, izmantojot DNS testu, var noskaidrot radniecību ar mirušo tēvu? Tēvs nav ierakstīts nevienos dokumentos. Varbūt testu var veikt radiem, kas ir dzīvi? Kā to var pieprasīt?

A
atbild:
26. jūnijā, 2023

No jautājuma satura var secināt to, ka runa ir par paternitātes noteikšanu (atbilstoši Civillikuma 146.–160. pantā noteiktajam).

Pirmām kārtām jums ir jāvēršas pilsētas (rajona) tiesā ar pieteikumu paternitātes noskaidrošanai. Pieteikumā jānorāda visa pieejamā informācija (pierādījumi), kas apstiprina to, kā mirusī persona var būt jūsu tēvs. Ja persona ir mirusi, tad, nosakot paternitāti, ir būtiski saņemt radinieku liecības, kas to apstiprina.

Tikai tiesa var noteikt veikt DNS testu (pieņemot atbilstošu lēmumu), ja tas būs vajadzīgs. DNS testu, ja persona ir mirusi, ir iespējams veikt tikai pēc tā bioloģiskā materiāla, kas ir saglabājies medicīnas laboratorijās, vai arī no augšupējiem radiniekiem.

Papildu informāciju par DNS testa veikšanas nosacījumiem jūs varat saņemt, vēršoties Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas