E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29590
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Lai noteiktu paternitāti un piedzītu uzturlīdzekļus, jāvēršas tiesā

J
jautā:
05. jūnijā, 2023
Madara

Labdien! Kur un kā vienlaikus var iesniegt pieprasījumu par paternitāti un uzturlīdzekļiem?

A
atbild:
29. jūnijā, 2023

Lai noteiktu paternitāti un varētu piedzīt uzturlīdzekļus, ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 248. pantu prasību noteikt bērna paternitāti tiesā var celt bērna māte vai bērna aizbildnis, kā arī bērna bioloģiskais tēvs. Bērns pats var celt šādu prasību pēc pilngadības sasniegšanas. Šajā pantā minēto prasību var celt saskaņā ar Civillikuma 158. panta pirmās daļas noteikumiem.

Iesniedzot prasību par paternitātes noteikšanu, saskaņā ar Civilprocesa likuma 249.1 pantu prasītājs var lūgt tiesu nozīmēt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai. Ekspertīze nav obligāta, taču tā tiek uzskatīta par visprecīzāko un ticamāko bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanas veidu. Ja prasītājam ir citi pierādījumi, ka konkrēta persona ir bērna bioloģiskais tēvs, tad šos pierādījumus arī ir vēlams iesniegt.

Pieteikumā par uzturlīdzekļu piedziņu ir jānorāda kopējā uzturlīdzekļu summa par gadu. Ja prasītājs vēlas piedzīt minimālo uzturlīdzekļu apmēru, tad šī summa nav jāpierāda, jo minimālie uzturlīdzekļi ir tā summa, kas jāsniedz vecākam neatkarīgi no viņa mantiskā stāvokļa. Savukārt, ja uzturlīdzekļu summa pārsniedz minimālo apmēru, tad prasītājam ir jāiesniedz pierādījumi un jāpamato, kāpēc ir nepieciešama konkrēta summa.

Prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam vai vecākam vai paternitātes noteikšanu prasītājs var celt arī pēc savas deklarētās dzīvesvietas, kā arī par šādu prasību prasītājs ir atbrīvojams no valsts nodevas samaksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas